Smażone kapelusze pieczarek

Aktualizacja

Prosty przepis na smażone pieczarki to prawdziwy hit. Będą ci potrzebne tylko kapelusze. Tak przyrządzone grzyby będą smaczne i chrupiące. Panierka doskonale do nich przywiera, przez co są łatwe do przygotowania. Kapelusze pieczarek mogą być znakomitą przekąską między daniami.

Smażone kapelusze pieczarek to danie, które smakuje nie tylko fanom grzybów
Smażone kapelusze pieczarek to danie, które smakuje nie tylko fanom grzybów123RF/PICSEL

Lubisz grzyby, ale nie masz czasu na przygotowywanie czasochłonnych potraw? 

W takim razie na pewno strzałem w dziesiątkę dla ciebie będzie prosty przepis na smażone pieczarki, a właściwie na smażone kapelusze pieczarek. 

Składniki

  • 10 kapeluszy pieczarek,
  • jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania smażonych kapeluszy pieczarek

Wybierz średniej wielkości kapelusze z pieczarek i na samym początku je obierz, a następnie obtocz je w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Rozgrzej patelnię, wlej olej, a gdy usłyszysz, że zaczął skwierczeć, ostrożnie połóż na patelni kapelusze pieczarek.

Smaż pieczarki z obu stron, dopóki się nie zarumienią.

Nie zapomnij doprawić smażonych kapeluszy pieczarek do smaku ulubionymi przyprawami. 

Możesz je podawać również z dodatkami, wedle uznania. 

Oprócz pieczarek, polecamy również przepisy na inne smażone potrawy!

Smażone placuszki z pora

Pierogi smażone

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Sałatka z buraczków i sera koziegoPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas