Sprawdzone przepisy na serniki - nie tylko “od święta”
Czego jak czego, ale serników nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia. To ciasto, które jest bardzo popularne, a ile domów, tyle różnych przepisów na ten wypiek. Dzisiaj chcę się z wami podzielić tymi, które sprawdziłam.
Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się między innymi z domowymi wypiekami. W każdym roku przygotowuję takie ciasta, jak: pierniki, makowce i serniki różnego rodzaju. Na samym początku chcę wam zaprezentować przepis na sernik z miejscowości, z której pochodzę - z Klęczan. Kiedy przygotowywaliśmy go w rodzinnym domu, a posiadaliśmy własne gospodarstwo rolne, stawialiśmy na własne produkty. Jajka, ser i mleko - wszystko świeże! Dzięki temu wypiek był naprawdę doskonały. Poniżej znajdziecie recepturę.
Zobacz również: Błędy przy robieniu ryby po grecku. Sprawdź, jak ich uniknąć
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę, proszek i kakao przesiać na stolnicę. W czekoladowej mące zrobić dołek, wbić jajka i żółtka, wlać śmietanę, dodać masło utarte z cukrem. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Klasyczną prostokątną blachę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy i wyłożyć nią spód foremki. Drugą odłożyć.
Ser (najlepiej klasyczny polski twaróg, zakupiony "od baby" na placu targowym) i wszystkie pozostałe składniki podzielić mniej więcej na pół (tyle akurat mieści się w przeciętnym robocie). Wrzucić do malaksera i mieszać do momentu, aż masa stanie się jednolita. Porcjami wylać na ciasto. Wygładzić. Drugą część ciasta rozwałkować, po czym radełkiem pokroić na paski (szerokość ok. 1,5 cm), ułożyć na cieście w ukośną kratkę (paski ciasta rozłożyć również wzdłuż boków formy). Piec w temp. 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz również: Sprawdzony przepis na domowy lukier. Idealnie gładki i biały jak śnieg
Inną propozycją będzie przepis na sernik z dodatkiem białej czekolady. Przepis na ten wypiek dostałam od Alicji - mojej bratanicy. Doskonały smak zawdzięcza on w dużej mierze właśnie obecności białej czekolady. Musimy jednak pamiętać o tym, by zaopatrzyć się w wysokiej jakości produkty. Bardzo duże znaczenie ma ser - przed wykorzystaniem powinno się go trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli chcecie ułatwić sobie pracę, to możecie kupić gotowy ser na sernik w kubeczku.
Przygotowanie:
Orzechy wrzucić do robota. Dodać pokruszone herbatniki i zmiksować.Do roztopionego masła w rondelku wrzucić rozdrobnione herbatniki i orzechy. Wymieszać.Masę przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i dobrze ubić. Schłodzić w lodówce.
W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę. Uważać aby się czekolada nie przegrzała, bo się może zwarzyć.
Ser zmiksować z jajkami, śmietanką, skórką otartą z cytryny, sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym.Dodać płynną czekoladę i serek mascarpone. Ponownie zmiksować.Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze przez 15 minut.
Sernik wystudzić. Wierzch posmarować masą kajmakową i ozdobić wiórkami kokosowymi.
Masę kajmakową można przygotować w domu. Puszkę mleka trzeba gotować we wrzątku przez 2-3 godziny. Po tym czasie wystarczy wystudzić i otworzyć. W żadnym wypadku nie otwierać gorącej jeszcze puszki!
Zobacz również: Zawijańce ze śledziem. W święta w mig znikną ze stołu
Zawsze powtarzam, że lubię eksperymentować w kuchni. Często zmieniam klasyczne receptury albo coś do nich dodaję. Polecam wam wykorzystać poniższy przepis na sernik z dodatkiem żurawiny. Na pewno zaskoczycie tą pozycją swoich domowników oraz gości.
Przygotowanie:
Żurawiny namoczyć w rumie (alkohol można zastąpić ciepłą wodą). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Gdy zrobi się biały kogel-mogel, dodać twaróg sernikowy (najlepszy jest gotowy, z kubełka). Dokładnie wymieszać, po czym dodać budyń waniliowy i kaszę mannę.
Gdy wszystkie składniki się połączą, dorzucić skórkę pomarańczową. Żurawinę odsączyć na siteczku, dodać łyżkę mąki i wymieszać (ten zabieg jest po to, by żurawina nie opadła na dno sernika). Dodać do masy serowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie połączyć - dużą drewnianą łyżką - z masą serową. Tortownicę 28 cm średnicy (lub klasyczną formę) posmarować masłem, dno wyłożyć pergaminem, boki wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 70 minut. W tym czasie sernik powinien się ładnie zrumienić. Po upieczeniu zostawić go jeszcze w piekarniku na ok. godzinę. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.
Podawać na zimno z ciepłym sosem malinowym - jagody wystarczy rozmrozić, podgrzać z cukrem, zmiksować i przetrzeć przez sito.
Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast, chociaż każdy ma “swoją" recepturę na ten wypiek. Zachęcam was jednak do wykorzystania przynajmniej jednego z moich przepisów - gwarantuję, że nie pożałujecie.
Zawsze powtarzam, że lubię eksperymentować w kuchni. Często zmieniam klasyczne receptury albo coś do nich dodaję. Polecam wam wykorzystać poniższy przepis na sernik z dodatkiem żurawiny. Na pewno zaskoczycie tą pozycją swoich domowników oraz gości.