Reklama

Szafran - najdroższa przyprawa świata

​To najdroższa przyprawa świata! Jej cena może sięgać nawet 30 tysięcy złotych za kilogram. Aby zgromadzić tyle suszonego szafranu, potrzeba bowiem aż 250 tysięcy kwiatów.

Szafran to nieodłączny element kuchni mauretańskiej, śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Ma zapach grzybów, lukrecji, miodu, drzewa sandałowego, dymu i pieprzu.

Nazwa tej przyprawy pochodzi od arabskiego słowa zafaran, które oznacza żółty. Bo też niebiesko-fioletowe kwiaty szafranu uprawnego (krokusa) zawierają barwiące na pomarańczowo pręciki. Szafran uprawia się w Indiach, Turcji, Chinach i Iranie, ale ten najlepszy pochodzi z Walencji. l Pełen zdrowia Przyprawa ta chroni organizm przed chorobami wywołanymi stresem, a także przed nowotworami i infekcjami. Występuje w lekach antyseptycznych, przeciwdepresyjnych, przeciwutleniających, wspomagających układ trawienny i przeciwdrgawkowych.

Reklama

W kuchni Przyprawia się nim głównie sosy, ciasta, desery, naleśniki, jajecznicę, dania z ryżu, z makaronem oraz mięsa: jagnięcinę, cielęcinę, drób i wieprzowinę. Szafran dobrze komponuje się z bazylią i oregano. W Polsce sławne były baby szafranowe, czyli drożdżowe ciasta z szafranem. W Anglii przyprawa ta jest składnikiem kornwalijskich bułeczek.

Herbata z prądem Dwa ziarna kardamonu rozkrusz w moździerzu i umieść w rondlu wraz ze szczyptą szafranu. Zalej zimną wodą. Gotuj na średnim ogniu,doprowadzając powoli do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj torebkę herbaty i odstaw na 5 minut. Przecedź przez sitko, dołóż cukier lub miód i przelej do filiżanek.

Jak go używać?

Aby wydobyć pełnię smaku i aromatu, nitki szafranu moczy się 15-30 minut (w wywarze, bulionie, mleku lub w innym płynie). Można je też pokruszyć i wymieszać z mąką. Dodany w początkowej fazie przygotowania dania rozpuści się, barwiąc je na intensywny żółty kolor. Gdy nitki wrzucimy w końcowej fazie, pozostaną widoczne - będą zdobić np. ciasto. Sproszkowaną przyprawę dodaje się bezpośrednio do przyrządzanej potrawy. 

Uwaga! Nadmiar szafranu spowoduje, że danie będzie miało gorzki smak.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy