Szparagi z boczkiem i jajkiem sadzonym
Składniki
- 8 zielonych szparagów
- 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 8 jajek
- 4 duże, młode ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz
- szczypta czarnego sezamu lub czarnuszki
- koperek
Przygotowanie:
Szparagi umyj, osusz, odetnij łuski, a następnie odłam zdrewniałe końce (można je także odciąć po upieczeniu).
Każdy szparag owiń ciasno w plaster boczku. Blachę posmaruj oliwą, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Jedną łyżeczkę masła podziel na małe kawałki i rozłóż na blaszce. Na tym ułóż szparagi. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz około 8-10 minut.
Ziemniaki wyszoruj i dokładnie oskrob. Przekrój wzdłuż na pół i podgotuj je przez kwadrans w osolonej wodzie. Następnie odcedź i podpiecz w piekarniku, aż będą miękkie.
Rozgrzej patelnię o teflonowym, nieprzywierającym dnie. Roztop na niej drugą łyżeczkę masła i wbij ostrożnie jajka, tak, aby nie naruszyć żółtek. Smaż je około minuty, potem delikatnie przewróć i smaż kolejną minutę.
Na talerze wyłóż gorące ziemniaki, szparagi, a na to jajka sadzone. Posyp szczyptą sezamu lub czarnuszką oraz posiekanym koperkiem. Oprósz solą i pieprzem. Smacznego!
Zobacz także: