Szparagi z boczkiem i jajkiem sadzonym
Przygotowanie:
Szparagi umyj, osusz, odetnij łuski, a następnie odłam zdrewniałe końce (można je także odciąć po upieczeniu).
Każdy szparag owiń ciasno w plaster boczku. Blachę posmaruj oliwą, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Jedną łyżeczkę masła podziel na małe kawałki i rozłóż na blaszce. Na tym ułóż szparagi. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz około 8-10 minut.
Ziemniaki wyszoruj i dokładnie oskrob. Przekrój wzdłuż na pół i podgotuj je przez kwadrans w osolonej wodzie. Następnie odcedź i podpiecz w piekarniku, aż będą miękkie.
Rozgrzej patelnię o teflonowym, nieprzywierającym dnie. Roztop na niej drugą łyżeczkę masła i wbij ostrożnie jajka, tak, aby nie naruszyć żółtek. Smaż je około minuty, potem delikatnie przewróć i smaż kolejną minutę.
Na talerze wyłóż gorące ziemniaki, szparagi, a na to jajka sadzone. Posyp szczyptą sezamu lub czarnuszką oraz posiekanym koperkiem. Oprósz solą i pieprzem. Smacznego!
Zobacz także: