Szwabska zupa fasolowa
Do zupy pasuje makaron bucatini, czyli grubszy od spaghetti. Jednak doskonale sprawdzi się też orzo, podobny do ryżu.
Składniki
- 80 dag białej fasoli
- 50 dag żeberek
- 1 kg golonki
- 2 pęta kiełbasy
- 4 marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 mały por
- 1 cebula
- 20 dag makaronu
- sól, pieprz, świeży cząber, 2 liście laurowe
1. Fasolę namoczyć na noc, przepłukać, zalać świeżą wodą, ugotować.
2. Marchew, cebulę, seler i por umyć, oczyścić, wrzucić do dużego garnka, dodać mięso, zalać 3 litrami wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować. Dodać liść laurowy, sól i pieprz, zmniejszyć ogień, gotować 2 godz.
3. Przecedzić. Do wywaru włożyć pokrojone mięso, kawałki kiełbasy, pokrojone warzywa, fasolę, makaron, gotować do miękkości makaronu. Posypać świeżym cząbrem. Doprawić solą i pieprzem.