Tarta gruszkowo-orzechowa
Czas na gruszki! Jesień obfituje w te owoce- polecamy przepis na wyśmienitą tartę z tymi jesiennymi owocami.
Składniki
na ciasto
- 15 dag mąki
- 1/2 kostki zimnego masła
- 2 żółtka
- 5 dag cukru kokosowego
na nadzienie
- 50 dag gruszek
- 4 dag cukru kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 10 dag orzechów włoskich
dodatkowe
- po 4 dag mąki, mielonych migdałów i cukru kokosowego
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski, przesiekać z masłem, dodać cukier, żółtka i 1 łyżkę zimnej wody. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 23 cm. Ponakłuwać widelcem, wstawić do zamrażalnika na 10 minut. Wyjąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, piec 20 minut. Wystudzić. Wymieszać mielone migdały, mąkę i cukier. Posypać mieszanką wystudzony spód.
3. Gruszek nie obierać, przekroić je wzdłuż na plastry. Na szerokiej patelni podgrzać cukier z miodem i 1 łyżką wody. Gdy cukier się rozpuści, dodać orzechy i gruszki. Podgrzewać do momentu, aż gruszki będą miękkie. Orzechy ułożyć na upieczonym spodzie, na nich gruszki, polać wytworzonym sosem.
4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec około 20 minut. Upieczoną tartę zostawić do wystudzenia.
Zobacz także: