Tarta gruszkowo-orzechowa

Czas na gruszki! Jesień obfituje w te owoce- polecamy przepis na wyśmienitą tartę z tymi jesiennymi owocami.

Tarta gruszkowa z migdałami
Tarta gruszkowa z migdałami123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 15 dag mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru kokosowego

na nadzienie

  • 50 dag gruszek
  • 4 dag cukru kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 10 dag orzechów włoskich

dodatkowe

  • po 4 dag mąki, mielonych migdałów i cukru kokosowego

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać do miski, przesiekać z masłem, dodać cukier, żółtka i 1 łyżkę zimnej wody. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 23 cm. Ponakłuwać widelcem, wstawić do zamrażalnika na 10 minut. Wyjąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, piec 20 minut. Wystudzić. Wymieszać mielone migdały, mąkę i cukier. Posypać mieszanką wystudzony spód.

3. Gruszek nie obierać, przekroić je wzdłuż na plastry. Na szerokiej patelni podgrzać cukier z miodem i 1 łyżką wody. Gdy cukier się rozpuści, dodać orzechy i gruszki. Podgrzewać do momentu, aż gruszki będą miękkie. Orzechy ułożyć na upieczonym spodzie, na nich gruszki, polać wytworzonym sosem.

4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec około 20 minut. Upieczoną tartę zostawić do wystudzenia.

Zobacz także:

Gruszki pieczone w winie chianti i soave z gorzkim kremem z orzechów włoskichStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas