Tarta z nadzieniem żurawinowym
Żurawina to doskonały dodatek nie tylko do mięs, lecz także do słodkich wypieków. Pozwól się zaskoczyć!
Składniki
na spód
- 200 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 25 g cukru pudru
- 1 duże żółtko
- 2 łyżki bułki tartej
na nadzienie
- 3 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/4 szklanki trzcinowego cukru
- 3/4 szklanki migdałów (obranych ze skórki i grubo posiekanych)
Sposób przygotowania:
1. Owoce żurawiny umyj. Wszystkie lekko rozgnieć widelcem, dodaj cukier i wymieszaj. Następnie przykryj folią spożywczą i na całą noc pozostaw w lodówce. Kolejnego dnia dodaj do owoców pokrojone migdały.
2. Mąkę i cukier puder połącz z pokrojonym, zimnym masłem. Dodaj żółtko i krótko zagnieć, by nie zdążyło ogrzać się od dłoni. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wylep ciastem wysmarowaną masłem formę do tarty (dno i boki), ponakłuwaj widelcem. Piecz 20 minut w temp. 190°C.
3. Podpieczony spód wysyp bułką tartą. Wyłóż owoce i włóż do piekarnika na kolejne 15 minut.
Zobacz także: