Tarta z nadzieniem żurawinowym

Żurawina to doskonały dodatek nie tylko do mięs, lecz także do słodkich wypieków. Pozwól się zaskoczyć!

Delikatna, jesienna tarta z nadzieniem żurawinowym
Delikatna, jesienna tarta z nadzieniem żurawinowym123RF/PICSEL

Składniki

na spód

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 duże żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej

na nadzienie

  • 3 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 szklanki trzcinowego cukru
  • 3/4 szklanki migdałów (obranych ze skórki i grubo posiekanych)

Sposób przygotowania:

1. Owoce żurawiny umyj. Wszystkie lekko rozgnieć widelcem, dodaj cukier i wymieszaj. Następnie przykryj folią spożywczą i na całą noc pozostaw w lodówce. Kolejnego dnia dodaj do owoców pokrojone migdały.

2. Mąkę i cukier puder połącz z pokrojonym, zimnym masłem. Dodaj żółtko i krótko zagnieć, by nie zdążyło ogrzać się od dłoni. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wylep ciastem wysmarowaną masłem formę do tarty (dno i boki), ponakłuwaj widelcem. Piecz 20 minut w temp. 190°C.

3. Podpieczony spód wysyp bułką tartą. Wyłóż owoce i włóż do piekarnika na kolejne 15 minut.

Zobacz także:

Tarta cytrynowa z beząStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas