Tarta z rabarbarem
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Łodygi rabarbaru umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie, dodaj do niej śmietanę oraz jajka, zmiksuj. Następnie dodaj przesianą mąkę, ponownie zmiksuj.
Na podpieczonym spodzie ułóż w niewielkich odstępach połowę rabarbaru. Zalej masą śmietanową, na wierzchu ułóż pozostały rabarbar. Piecz 30-35 minut w temp. 180°C, aż masa się zetnie.
Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem wierzch oprósz cukrem pudrem i posyp podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Zobacz także: