Tarta z tuńczykiem i koprem. Efekt gwarantowany
Zamiast kopru włoskiego, czyli fenkuła, można do tarty dodać usmażoną cukinię. A zamiast tuńczyka użyć innej ryby z puszki.
Składniki
- 3 puszki tuńczyka w sosie własnym (po ok. 20 dag)
- 10 dag anchois
- 15 dag mąki
- 6 dag sera twarogowego
- 5 dag żółtego sera
- 1 jajko
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 5 łyżek oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
- cukier
- gałka muszkatołowa
1 godz. 15 min
8
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodać starty ser żółty, pokruszony ser twarogowy, jajko i 3 łyżki oleju, dobrze zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię, schładzać 30 min w lodówce. Koper włoski umyć, pokroić w paski, obsmażyć na reszcie oleju, by zmiękł, doprawić, ostudzić.
Rybki odcedzić z zalewy. Formę do tarty wyłożyć ciastem, na nim ułożyć rozdrobnionego tuńczyka, anchois i usmażony koper. Piec 25 min w temp. 180°C.
Zobacz także: