Truskawki: Siedem sposobów na wykorzystanie owoców sezonowych
Sezon na truskawki trwa. Jeszcze przez miesiąc możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Oto siedem sposobów na przyrządzenie truskawek.
Gdy masz ochotę na lekką przekąsek, niekoniecznie na zapychający obiad, zrób koktajl z truskawek. Będzie idealną propozycją na upalny dzień. Wystarczy zmiksować truskawki z jogurtem lub kefirem i dodać dwie małe łyżeczki cukru. Na szklankę jogurtu przypada pół szklanki truskawek. Za takim koktajlem przepadają i dorośli, i dzieci.
Kolejnym daniem uwielbianym przez większość z nas, są knedle z truskawkami. Wymagają czasu i zaangażowania, ale warto zrobić ich więcej i mieć z głowy obiad na dwa dni. Oto najlepszy przepis na knedle z truskawkami. Potrzebne ci będzie tylko kilka składników. Wykorzystaj nasz prosty przepis na knedle z truskawkami.
Kolejną propozycją, w której truskawki odegrają ważną rolę, jest placek drożdżowy bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką migdałową. Placek drożdżowy bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką migdałową stanie się twoim ulubionym deserem, koniecznie wykorzystaj nasz przepis na placek drożdżowy bez wyrabiania z truskawkami. Zachwyci cię swoim smakiem.
Jeśli nie lubisz eksperymentów i lepiej czujesz się w tradycyjnych wypiekach, polecamy biszkopt z truskawkami. Jest równie smaczny, a truskawki nadają mu orzeźwiający smak. Sprawdź przepis na biszkopt z truskawkami.
Pamiętajmy, że truskawki nie muszą być wykorzystywane tylko do słodkich deserów. Znakomicie sprawdzą się także w wersji wytrawnej. Oto przepis na sałatkę z truskawkami.
Czasami zdarzy się, że owoców kupimy za dużo, a truskawki są dosyć delikatne (nie obieramy ich wszak ze skórki, która mogłaby chronić zawartość). Te, które lekko przywiędły, warto wykorzystać do zrobienia kompotu. Wystarczy ugotować truskawki (pół kilo na litr wrzątku) i dosłodzić do smaku. Do kompotu z truskawek można dodać szczyptę cynamonu i kardamonu.
Nie ma prostszego deseru niż mus truskawkowy. Potrzeba do niego tylko truskawek i... cukru. Kiedy jesteś na diecie i unikasz słodzenia, a nie chcesz rezygnować z ulubionego smaku, zastąp cukier syropem klonowym. Zmiksuj truskawki i wstaw na godzinę do lodówki (albo na kwadrans do zamrażalnika).
Sposobów na wykorzystanie truskawek jest znacznie więcej. Wszystko zależy od naszych pomysłów, bo jak wiadomo, tylko wyobraźnia nas ogranicza. Cieszmy się smakiem owoców sezonowych i korzystajmy z ich dobrodziejstw. Pamiętajmy też, że mamy możliwość zamknięcia ich w słoikach i zrobienia truskawkowych przetworów.
Odpowiedź jest jednoznaczna - warto. Wyjątkiem są osoby uczulone na te owoce.
Okazuje się, że niepozorne truskawki sprawdzają się przy profilaktyce chorób serca (obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu). Ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na nieswoiste zapalenie jelit, a także na ich mikroflorę - tak przynajmniej pokazały badania prowadzone przez naukowców na University of Massachusetts w Amherst.
Truskawki poleca się także osobom, próbującym zgubić dodatkowe kilogramy. Są mało kaloryczne (w 100 gramach jest tylko 30 kalorii) pod warunkiem, że spożywamy je bez zbędnych dodatków. Zresztą, same w sobie mają wyjątkowy smak.
Truskawki są owocami romantycznymi. Ponoć połączenie ich z szampanem działa niczym afrodyzjak. W niejednym filmie spotkamy się ze sceną, gdzie wybranek serca zamawia dla ukochanej taki zestaw. Jedno jest pewne - z szampanem czy bez - nie da się odmówić truskawkom charakteru i wyjątkowego smaku.
Zobacz także: