Wszystko o pomidorach
Latem warto poświęcić trochę czasu i przygotować przetwory - zwłaszcza te z pomidorów!
KISZONE pomidory dostarczają dobrych bakterii fermentacji mlekowej. Te zaś osiedlają się w przewodzie pokarmowym, wzbogacając jego mikroflorę, wspierając tym samym odporność organizmu.
SOK wyciśnięty ze świeżych pomidorów to jedno z najbogatszych źródeł potasu (w szklance soku jest go aż 500 mg - dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na potas wynosi 4700 mg).
ŚWIEŻE pomidory to podstawowy składnik wielu diet odchudzających i oczyszczających. Nic dziwnego, warzywa te aż w 90 proc. składają się z wody, dlatego są niskokaloryczne. Mają też niski indeks glikemiczny (IG).
SUSZONE mają substancje o działaniu przeciwnowotworowym, które chronią przed uszkodzeniami DNA, hamują wzrost komórek nowotworowych, zapobiegając m.in. rakowi prostaty.
KONCENTRATY to źródło barwników, w tym beta-karotenu. Wspomaga on leczenie trądziku i prawidłowe widzenie po zmroku. Beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która odpowiada za utratę wzroku w starszym wieku.
KECZUP ma 2,5 raza więcej likopenu niż świeży pomidor. Likopen jest zmagazynowany pod skórką - po rozdrobnieniu i ugotowaniu jest on uwalniany. Według naukowców keczup może zapobiegać powstawaniu oraz rozwojowi chorób serca.
31/2016 Świat i Ludzie