Składniki na 4 porcje: 1 kg małych ziemniaków, 40 dag marchewki, 1 seler naciowy, sól, 2 łyżki masła, pieprz, 30 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 0,5 l gęstego soku pomidorowego, 2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej, 1 gałązka szałwii, 2 kulki mozzarelli (po 12,5 dag), listki szałwii i selera do dekoracji.
Ziemniaki obrać, gotować 15- -20 minut w posolonym wrzątku. Marchewki obrać, pokroić w kosteczkę. Łodygi selera naciowego oczyścić, pokroić na kawałeczki. W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić marchewkę i selera. Smażyć około 5 minut, mieszając. Dołożyć mięso mielone. Smażyć dalej na dużym płomieniu, aż ładnie się zrumieni. Wówczas oprószyć całość solą i pieprzem.
Dodać koncentrat pomidorowy i pomidorowy sok. Wymieszać. Gotować jeszcze około 5 minut. Pod koniec zagęścić mięsny sos zasmażką błyskawiczną. Szałwię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, grubo je posiekać i wrzucić do sosu.
Ziemniaki odcedzić, przełożyć do żaroodpornej formy. Zalać przygotowanym sosem. Ser mozzarella odcedzić z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15 minut. Przed podaniem zapiekankę udekorować listkami szałwii i selera naciowego.
Składniki na 4 porcje: 2 czerstwe bułki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 600 g mieszanego mięsa mielonego, 1 jajko, 2 łyżki musztardy, sól, pieprz, 1 cukinia, garść posiekanego koperku, 80 g kwaśnej śmietany.
Czerstwe bułeczki porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do miseczki, zalać odrobiną letniej wody (lub mlekiem) i odstawić. Kiedy zmiękną, dobrze je odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę albo zmiażdżyć nożem - z odrobiną soli.
Mięso mielone przełożyć do większej miski. Dodać odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę i czosnek. Wbić jajko, dołożyć musztardę. Doprawić pieprzem i solą. Dobrze wyrobić (najlepiej zwilżonymi rękami) na jednolitą masę.
Cukinię umyć, wytrzeć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać. Wsypać do miski. Dodać posiekany koperek i kwaśną śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Mięsną masę wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Przez folię spożywczą lub papier do pieczenia rozwałkować na gruby płat. Na mięsnym płacie rozłożyć nadzienie z cukinii i ciasno zrolować. Roladę wygładzić wilgotnymi dłońmi i przełożyć do brytfanny. Podlać wodą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec około 40 minut. Podczas pieczenia roladę podlewać powstającym sosem. Serwować na sałacie.
Składniki na 2 porcje: 100 g quinoi (komosy ryżowej), 300 ml bulionu warzywnego, 300 g mielonego mięsa, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz, 1 jajko, 150 g mąki, 6 większych liści kapusty, 100 ml śmietany do gotowania 12 proc., 2 marchewki.
Komosę ryżową wsypać do rondelka, zalać wrzącym bulionem warzywnym i na wolnym ogniu gotować około 15 minut - do miękkości. Wystudzić.
Cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Mielone mięso przełożyć do miski. Dodać cebulę i czosnek, przecier pomidorowy, jajko i mąkę. Doprawić solą, pieprzem i curry. Masę dobrze wyrobić. Pod koniec dołożyć wystudzoną komosę.
Marchew obrać, pokroić w cienkie plasterki. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem. Wystudzić, przelewając zimną wodą. Na liściach rozłożyć nadzienie, zwinąć je, formując gołąbki. Ułożyć je w głębszej patelni, wrzucić plasterki marchewki. Zalać śmietaną i dusić (pod przykryciem) na wolnym ogniu ok. 15 minut.