Reklama

Zapiekanka z mięsem

Ta zapiekanka znakomicie będzie smakować również z innym spodem. Zamiast mielonego mięsa można dać podsmażoną rybę, kurczaka, kiełbasę lub mieszankę różnych warzyw.


Składniki dla: 4

Składniki

  • 60 dag ziemniaków
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 proc.
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie przyprawy do zapiekanki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

1. Ziemniaki obrać, pokroić na plastry grubości około 3 milimetrów.

2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać mięso. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem, smażyć ok. 10 min razem.

3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dnie ułożyć mielone mięso z cebulą, a na nim pokrojone ziemniaki. Zawartość opakowania przyprawy do zapiekanki dobrze rozmieszać w szklance zimnej wody, dodać śmietanę. Przygotowaną mieszanką zalać ziemniaki i mięso. Żółty ser zetrzeć i posypać nim wierzch potrawy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec ok. 50 minut. Podawać w naczyniu, w którym się piekło, posypane posiekaną natką pietruszki. 

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy