Zastosowanie łupinek bobu

Bób to warzywo sezonowe, które bije rekordy popularności. Jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Ułatwia trawienie i jest bardzo sycący. Łupiny bobu to również cenne źródło wartości odżywczych. Co można z nich zrobić?

Bób można jeść zarówno z łupinką jak i bez
Bób można jeść zarówno z łupinką jak i bez123RF/PICSEL

Chipsy z bobu

Bób można jeść zarówno z łupinką, jak i bez. Jeśli należysz do grupy osób, które preferują ten drugi sposób, to warto wiedzieć, że z łupinek bobu można przygotować domowe chipsy. Jak je zrobić? 

Zobacz również:

    Do przygotowania chipsów z bobu potrzebujemy łupinek z jednej szklanki gotowanego bobu, łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki wędzonej papryki oraz szczyptę soli. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180°C. Olej należy wymieszać z wędzoną papryką oraz solą. Łupinki bobu polewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Łupinki bobu przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by były równomiernie rozłożone. Domowe chipsy z łupinek bobu powinny piec się przez około 10 minut. Po tym czasie będą chrupiące. 

    Kotlety z łupin bobu

    Z łupin bobu można także przygotować kotlety z piekarnika. Do ich przygotowania potrzebujemy łupin z jednego kilograma ugotowanego bobu, 100 gramów sera feta, dwie łyżki natki pietruszki oraz koperku. Do tego będzie potrzebny ząbek czosnku, 40 gramów płatków owsianych błyskawicznych, olej lub oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. 

    Bób można jeść zarówno z łupinką, jak i bez123RF/PICSEL

    Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Łupinki bobu, ser feta, natkę pietruszki, koperek oraz czosnek z dodatkiem soli i pieprzu należy zmiksować. Powinna z tego powstać gęsta masa. Należy do niej wsypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać. 

    Z tak powstałej masy można formować kotlety. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wcześniej jednak należy je posmarować z każdej strony olejem lub oliwą z oliwek. Kotlety z łupinek bobu można także usmażyć na patelni. Czytaj więcej:Jak zrobić ziemniaki zapiekane z serem?Jak przechowywać bazylię?Mozarella sticksZobacz także:

    „Ewa gotuje”: Ciasteczka z dziurką i kremem cytrynowymPolsat