Ziemniaczane ciasteczka z jagodami
Potrawy z ziemniaków na słodko czy wytrawnie to klasyka kuchni regionalnej. Panie z KGW (Koła gospodyń wiejskich - przy. red) prześcigają się w pomysłach. Jeżeli pozostają wam ziemniaki z obiadu, to możecie upiec sobie wyjątkowe ciasteczka z dodatkiem suszonych jagód.

Składniki
- około 1 kg mączystych ziemniaków
- około szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- 2 łyżki suszonych, czarnych jagód
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce - dodać jagody i mąkę. Ilość będzie zależała od wilgotności ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie, jednolite (bez grudek) i nie kleić się do dłoni. Formować sporej grubości wałki. Lekko spłaszczać nożem. Kroić ukośnie, jak kopytka. Na wierzchu zrobić nacięcia nożem Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec 30-35 minut w 190°C. Góra/dół, środkowa półka. Piec do zrumienienia skórki.
Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia regionalna" Pawła OchmanaCo króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski? Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu? Zaskoczeń nie będzie końca - choćby takich, że wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci.

Zobacz także: