Reklama

Ziemniaczane ciasteczka z jagodami

Potrawy z ziemniaków na słodko czy wytrawnie to klasyka kuchni regionalnej. Panie z KGW (Koła gospodyń wiejskich - przy. red) prześcigają się w pomysłach. Jeżeli pozostają wam ziemniaki z obiadu, to możecie upiec sobie wyjątkowe ciasteczka z dodatkiem suszonych jagód.

Składniki

  • około 1 kg mączystych ziemniaków
  • około szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 łyżki suszonych, czarnych jagód

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce - dodać jagody i mąkę. Ilość będzie zależała od wilgotności ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie, jednolite (bez grudek) i nie kleić się do dłoni. Formować sporej grubości wałki. Lekko spłaszczać nożem. Kroić ukośnie, jak kopytka. Na wierzchu zrobić nacięcia nożem Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec 30-35 minut w 190°C. Góra/dół, środkowa półka. Piec do zrumienienia skórki.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia regionalna" Pawła Ochmana

Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski? Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu? Zaskoczeń nie będzie końca - choćby takich, że wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci.

Zobacz także:

 

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy