Reklama

Zupa z dyni

Oryginalnie podana.

Składniki:

nieduża dynia (500 g)
4 średnie cebule
3 łyżki soku z cytryny
3 szklanki rosołu wołowego
szklanka śmietany 12%
3 łyżeczki mąki
sól, pieprz

Dynię obierz, usuń pestki, miąższ pokrój w dużą kostkę. Cebule obierz i posiekaj. Dynię i cebulę włóż do wysokiego garnka, zalej rosołem, dodaj sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.
Gotuj na małym ogniu mniej więcej pół godziny. Odcedź i przetrzyj przez sito. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i jeszcze raz zagotuj.
Podawaj z grzankami chlebowymi.

Reklama


Czas przygotowania 45 minut

Przepis dla 4 osób

Przepis pochodzi z książki "Zupy"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy