Żurki (nie) tylko w typowej odsłonie. Sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz

Polacy uwielbiają zupy - mamy bardzo wiele różnych rodzajów. Najbardziej popularne są: pomidorowa i ogórkowa oraz żurek. Święta Wielkanocne to czas, kiedy ta ostatnia zupa jest pozycją obowiązkową. Istnieją różne wersje przygotowania żurku, a niektórymi recepturami chętnie się z wami podzielę.

Poznajcie niezawodne przepisy na żurek od Ewy Wachowicz
Poznajcie niezawodne przepisy na żurek od Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Smak żurku determinuje głównie zakwas, który wykorzystamy do jego przygotowania. W większości sklepów spożywczych kupicie gotowy produkt, ale zachęcam do zrobienia go samodzielnie. Moja mama najczęściej robiła go na bazie płatków owsianych, a ja kultywuję tę "tradycję". Czasami używam też do tego mąki żytniej. Zakwas przygotowywany na płatkach jest bardziej delikatny. Ten zrobiony na mące żytniej - popularniejszy i powszechnie dostępny w sprzedaży.

Poniżej znajdziecie przepis na zakwas z mojego domu rodzinnego.

Składniki

  • 400 g płatków owsianych
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka mąki
  • 3½ l ciepłej wody

Opis przygotowania:

Paczkę płatków (zwykle zawiera 400 g) owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiatą łyżkę mąki i czosnek, po czym zalać ciepłą wodą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Gotowy zakwas przelać do słoików i wstawić do lodówki (może tam stać nawet 3 tygodnie).

Żurek z dodatkiem grzybów

Jak wspomniałam, smak żurku zależy od zakwasu, ale i od tego, na czym gotujemy wywar. Moją pierwszą propozycją będzie żurek na białej kiełbasie z dodatkiem suszonych grzybów - niezwykle aromatyczny!

Czy może być coś lepszego od żurku ugotowanego na białej kiełbasie?
Czy może być coś lepszego od żurku ugotowanego na białej kiełbasie?archiwum prywatne

Składniki

  • 6 białych kiełbas
  • zakwas
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • kapelusz suszonego prawdziwka
  • liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • oliwa do smażenia
  • jajka przepiórcze
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku. Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zarumienił. Zalać wodą (1 ½ - 2 l). Dorzucić kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz roztarty w dłoniach, suszony majeranek. Dodać białą kiełbasę, przykryć i zagotować.

Ugotowaną kiełbasę przełożyć na ciepły talerz. Do garnka wlać zakwas na żur - tyle, by zupa była wystarczająco kwaśna i gęsta. Przykryć i zagotować.

Kiełbasę pokroić w plastry, usmażyć na patelni na odrobinie oliwy (powinna być mocno rumiana). Żur przecedzić. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem przepiórczym. Na talerzu udekorować natką pietruszki.

Sekret idealnego żurku na wędzące

Inną propozycją jest żurek na wędzonce.

Żurek na wędzonce smakuje po prostu obłędnie!
Żurek na wędzonce smakuje po prostu obłędnie!archiwum prywatne

Składniki

  • ½ l zakwasu na żurek
  • ½ kg wędzonego boczku
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g suszonych prawdziwków
  • 1½ l wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżka majeranku
  • szklanka śmietany
  • łyżka tartego chrzanu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać.

Boczek pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Podsmażyć. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek. Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Dorzucić posiekane prawdziwki. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. ½ godziny.

Zakwas delikatnie wymieszać, wlać do zupy. Śmietanę połączyć z chrzanem, zahartować gorącym żurkiem, wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Udekorować natką pietruszki.

Żurek dla odważnych

Na samym końcu “ekskluzywna" wersja żurku - dla odważnych, ponieważ zrobiony jest na bazie wywaru rybnego.

Jedliście kiedyś żurek rybny? Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować!
Jedliście kiedyś żurek rybny? Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować!archiwum prywatne

Składniki

  • dowolna ryba morska w całości
  • seler
  • 2 cebule
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól
  • filety z dorsza i łososia
  • szklanka zakwasu na żur

do podania:

  • jajka przepiórcze
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Całą sprawioną rybę włożyć do garnka z zimną wodą. Dorzucić obrane warzywa. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić. Przykryć i ugotować rosół. Wywar przecedzić. Dodać filety z dorsza i łososia - pokrojone na mniejsze kawałki. Przyprawić majerankiem. Gotować aż ryby zmiękną. Wlać lekko zmieszany zakwas na żur. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi. Udekorować natką pietruszki.

Żurek to zupa, która wymaga cierpliwości, jeśli chodzi o jej przygotowanie, ale efekt finalny wynagradza wszelkie trudy. Zachęcam was do wykorzystania powyższych przepisów jeszcze przed Wielkanocą - być może jeden z nich będzie waszą ulubioną wersją żurku.

„Ewa gotuje”: KiszokPolsat