Propozycje podania śledzika (nie) tylko na ostatki

W Polsce nie jadamy zbyt dużo ryb. Zwykle ograniczamy się do: karpia w Wigilię i pstrąga od czasu do czasu. Nieco częściej sięgamy po śledzia, zwłaszcza w ostatki. Rybę tę najchętniej serwujemy z cebulą albo w śmietanie. Możliwości jest znacznie więcej i zdecydowanie warto je wykorzystać.

Ewa Wachowicz poleca m.in. przepis na śledzia pod pierzynką
Ewa Wachowicz poleca m.in. przepis na śledzia pod pierzynkąarchiwum prywatne

Śledzie są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Ich regularne spożywanie przyczynia się do poprawienia pamięci, a dodatkowo może wzmocnić serce. Najlepiej stawiać na produkty mrożone albo świeże, ale nie zawsze łatwo je dostać. Bez trudności kupimy jednak te solone. Zawierają one witaminy E, A oraz te z grupy B. Ponadto minerały. Mimo, że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, to jednak nie są one zbyt kaloryczne. Poniżej prezentuję pierwszy przepis - śledzik “pod pierzynką".

Składniki

  • 500 g śledzi w oleju
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 buraków
  • 3 marchewki
  • ½ l majonezu
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki i marchewkę ugotować w łupinach. Buraki podobnie, tyle że oddzielnie, ponieważ gotują się dłużej (około 1   1/2  godziny). Przestudzone buraki obrać i zetrzeć na talerz na tarce o dużych oczkach (takich jak na barszcz). Na drugi talerz zetrzeć obrane ziemniaki, na trzeci marchew. Cebulę pokroić w drobną kostkę i posolić. Śledzia pokroić na paski.

Na spodzie tortownicy ułożyć ziemniaki, na nie cienką warstwę majonezu, cebulki i śledzia. Przyprawić pieprzem. Nałożyć marchewkę, majonez, buraczki i ponownie majonez. Doprawić pieprzem. Kolejne warstwy to ziemniaki i majonez. Gotowy "tort" śledziowy oprószyć jajkiem na twardo - utartym na tarce o drobnych oczkach. Udekorować buraczkami.

Śledź w śmietanie to pyszny klasyk
Śledź w śmietanie to pyszny klasykarchiwum prywatne

Jeśli lubicie proste przepisy, to na ostatkową przystawkę zdecydowanie będzie pasował śledzik w śmietanie. Oto przepis.

Składniki

  • 500 g śledzi solonych
  • 2 cebule
  • sok z cytryny
  • 1 winne jabłko
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • woda i mleko do namoczenia

Opis przygotowania:

Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, obrać ze skóry, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w półplasterki. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny.

Ryby osuszyć, obłożyć cebulą i jabłkiem. Śmietanę  doprawić szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Zalać śledzie. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Śledź w oleju dyniowym - pyszny klasyk
Śledź w oleju dyniowym - pyszny klasykarchiwum prywatne

Jeśli macie ochotę na coś oryginalnego, to proponuję zaserwować śledzia w oleju dyniowym. Smak i aromat gwarantowane.

Składniki

  • ½ kg śledzi w oleju
  • garść śliwek suszonych
  • garść orzechów włoskich
  • 1 szalotka lub ½ cebuli
  • olej z pestek dyni
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Śledzie pokroić na kawałki, cebulę w kosteczkę, śliwki w kostkę lub paski. Orzechy uprażyć i posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoika i zalać olejem. Zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Śledzie po grecku zawsze robią furorę
Śledzie po grecku zawsze robią furoręarchiwum prywatne

Na sam koniec dzielę się przepisem, który w mojej rodzinie zawsze robi furorę. Śledzie po grecku zawsze wszystkim smakują!

Składniki

  • 400 g płatów śledziowych
  • 400 g marchewki
  • 400 g cebuli
  • 100 g rodzynek
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki oleju

Przygotowanie:

Śledzie wyjąć z kubełka, przełożyć na sito. Jeśli są bardzo słone, włożyć je do zimnej wody na godzinę, by oddały nadmiar soli.

Marchew ugotować w całości (powinna być lekko twarda). Po wyjęciu z wody przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w "ósemki" (jeśli są duże - trzeba podzielić je na 16 kawałków).

Na patelnię wlać olej (najlepiej o neutralnym smaku) i jeszcze na zimny tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę. Dusić chwilę cały czas mieszając - do momentu, gdy cebula straci swą surowość, ale zachowa jędrność. W żadnym wypadku nie powinna się zeszklić, a tym bardziej zezłocić! Następnie dodać rodzynki, marchewkę i przecier pomidorowy. Wymieszać i zestawić z ognia.

Ryby odcedzić i pokroić w centymetrowe paski. Dodać do wystudzonych jarzyn i wymieszać. Przełożyć do miski, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki, aby śledzie przeszły warzywnymi smakami. Jeśli kupi się płaty solone, dobrze jest je samemu zamarynować. Wystarczy zagotować wodę z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Tą miksturą trzeba zalać śledzie na kilka dni.

Owoce morza zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Niestety, w Polsce nie mamy zbyt dużego wyboru, jeśli chodzi o świeżą rybę. Mimo wszystko śledzie da się kupić w większości sklepów spożywczych i - jak sami widzicie - serwować na wiele różnych sposobów.