Reklama

Propozycje podania śledzika (nie) tylko na ostatki

W Polsce nie jadamy zbyt dużo ryb. Zwykle ograniczamy się do: karpia w Wigilię i pstrąga od czasu do czasu. Nieco częściej sięgamy po śledzia, zwłaszcza w ostatki. Rybę tę najchętniej serwujemy z cebulą albo w śmietanie. Możliwości jest znacznie więcej i zdecydowanie warto je wykorzystać.

Śledzie są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Ich regularne spożywanie przyczynia się do poprawienia pamięci, a dodatkowo może wzmocnić serce. Najlepiej stawiać na produkty mrożone albo świeże, ale nie zawsze łatwo je dostać. Bez trudności kupimy jednak te solone. Zawierają one witaminy E, A oraz te z grupy B. Ponadto minerały. Mimo, że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, to jednak nie są one zbyt kaloryczne. Poniżej prezentuję pierwszy przepis - śledzik “pod pierzynką".

Składniki

  • 500 g śledzi w oleju
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 buraków
  • 3 marchewki
  • ½ l majonezu
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki i marchewkę ugotować w łupinach. Buraki podobnie, tyle że oddzielnie, ponieważ gotują się dłużej (około 1   1/2  godziny). Przestudzone buraki obrać i zetrzeć na talerz na tarce o dużych oczkach (takich jak na barszcz). Na drugi talerz zetrzeć obrane ziemniaki, na trzeci marchew. Cebulę pokroić w drobną kostkę i posolić. Śledzia pokroić na paski.

Reklama

Na spodzie tortownicy ułożyć ziemniaki, na nie cienką warstwę majonezu, cebulki i śledzia. Przyprawić pieprzem. Nałożyć marchewkę, majonez, buraczki i ponownie majonez. Doprawić pieprzem. Kolejne warstwy to ziemniaki i majonez. Gotowy "tort" śledziowy oprószyć jajkiem na twardo - utartym na tarce o drobnych oczkach. Udekorować buraczkami.

Zobacz również: Ewa Wachowicz poleca proste przepisy na bazie makaronu

Zobacz również: Ziemniaki. Propozycja na dodatki do potraw i samodzielne dania

Jeśli lubicie proste przepisy, to na ostatkową przystawkę zdecydowanie będzie pasował śledzik w śmietanie. Oto przepis.

Składniki

  • 500 g śledzi solonych
  • 2 cebule
  • sok z cytryny
  • 1 winne jabłko
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • woda i mleko do namoczenia

Opis przygotowania:

Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, obrać ze skóry, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w półplasterki. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny.

Ryby osuszyć, obłożyć cebulą i jabłkiem. Śmietanę  doprawić szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Zalać śledzie. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Jeśli macie ochotę na coś oryginalnego, to proponuję zaserwować śledzia w oleju dyniowym. Smak i aromat gwarantowane.

Składniki

  • ½ kg śledzi w oleju
  • garść śliwek suszonych
  • garść orzechów włoskich
  • 1 szalotka lub ½ cebuli
  • olej z pestek dyni
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Śledzie pokroić na kawałki, cebulę w kosteczkę, śliwki w kostkę lub paski. Orzechy uprażyć i posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoika i zalać olejem. Zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Na sam koniec dzielę się przepisem, który w mojej rodzinie zawsze robi furorę. Śledzie po grecku zawsze wszystkim smakują!

Składniki

  • 400 g płatów śledziowych
  • 400 g marchewki
  • 400 g cebuli
  • 100 g rodzynek
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki oleju

Przygotowanie:

Śledzie wyjąć z kubełka, przełożyć na sito. Jeśli są bardzo słone, włożyć je do zimnej wody na godzinę, by oddały nadmiar soli.

Marchew ugotować w całości (powinna być lekko twarda). Po wyjęciu z wody przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w "ósemki" (jeśli są duże - trzeba podzielić je na 16 kawałków).

Na patelnię wlać olej (najlepiej o neutralnym smaku) i jeszcze na zimny tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę. Dusić chwilę cały czas mieszając - do momentu, gdy cebula straci swą surowość, ale zachowa jędrność. W żadnym wypadku nie powinna się zeszklić, a tym bardziej zezłocić! Następnie dodać rodzynki, marchewkę i przecier pomidorowy. Wymieszać i zestawić z ognia.

Ryby odcedzić i pokroić w centymetrowe paski. Dodać do wystudzonych jarzyn i wymieszać. Przełożyć do miski, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki, aby śledzie przeszły warzywnymi smakami. Jeśli kupi się płaty solone, dobrze jest je samemu zamarynować. Wystarczy zagotować wodę z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Tą miksturą trzeba zalać śledzie na kilka dni.

Owoce morza zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Niestety, w Polsce nie mamy zbyt dużego wyboru, jeśli chodzi o świeżą rybę. Mimo wszystko śledzie da się kupić w większości sklepów spożywczych i - jak sami widzicie - serwować na wiele różnych sposobów.

Zobacz również: Sałatka Jennifer Anniston. Aktorka znalazła przepis na wieczną młodość?

 


Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: śledź | Ewa Wachowicz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy