Książka "Na noże", czyli telewizja od kuchni

Książka "Na noże" to połączenie pikantnych sekretów produkcji popularnego serialu stacji TVN z przepisami na pyszne dania prosto z ekranu. To lektura dla wszystkich, którzy pragną gotować smacznie i wyjątkowo, a zainspirowani serialem postanowili zostać gwiazdą w swojej kuchni!

Na noże
Na nożeStyl.pl/materiały prasowe

W serialu "Na noże" (TVN) wszystko kręci się wokół gotowania, podobnie jest w książce o tym samym tytule. Czytelnik znajdzie w niej zarówno tajniki powstawania produkcji, czyli wszystko o serialu od kuchni, ale też przepisy na finezyjne i oryginalne dania, które przygotowywali bohaterowie, szefowie kuchni - Jacek i Darek.

Książkę rozpoczyna część "Z planu", otwierająca przed czytelnikami drzwi do produkcji serialu. W tej części poznają oni producentkę Dorotę Chamczyk, która tak opisuje pracę na planie:

Po wyprodukowaniu pięciu serii serialu medycznego "Lekarze" myślałam, że nie może już być nic bardziej skomplikowanego. Ale, owszem, może - to serial kulinarny.

Dla reżysera Łukasza Jaworskiego, gotowanie to wyzwanie samo w sobie, a co dopiero na ekranie:

Gotowanie to kawał artystycznego zajęcia, wymagającego kreatywności, związanego z tworzeniem. Kulinaria w Polsce w ostatnich latach stały się "sexy". Już nie kojarzą się, jak wcześniej, jedynie z kochaną babcią stojącą przy kuchni czy z panią Wandzią ze szkolnej stołówki. Sztuka gotowania została u nas w końcu zauważona i doceniona - dla porównania, we Francji moda na haute cuisine trwa już od lat 70., a sama tzw. kuchnia wysoka dawno urosła tam do rangi sztuki.

Czytelnicy poznają odtwórców głównych ról - Wojciecha Zielińskiego, Joannę Jarmołowicz, Piotra Stramowskiego i Weronikę Książkiewicz. Dowiedzą się, jaka jest relacja między aktorami zarówno na planie, jak i poza nim, jak wygląda gotowanie i przygotowywanie składników pomiędzy kolejnymi dublami oraz jak aktorzy przygotowywali się do poszczególnych scen. Piotr Stramowski, serialowy Darek Zimoląg/Dario Boretti, mówi:

Pamiętam scenę, gdy Dario Boretti układa na talerzu danie złożone między innymi z piersi przepiórki sous vide. Zależało mi, by podczas kręcenia tej sceny ułożyć to danie na talerzu samemu. Szef kuchni pokazał mi czynności, jakie kolejno się przy tym wykonuje, podpatrywałem go też wcześniej przy pracy; to perfekcjonista. I zrobiłem to. Podobno profesjonalnie! Cieszę się.

Rozdział zdradza skąd zaczerpnięto specyficzny język gastronomii, a także czemu po dniu zdjęciowym wszystkie przygotowane podczas zdjęć potrawy znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Dla ciekawskich odsłonięte zostały szczegóły pracy nad scenariuszem i kreowaniem poszczególnych postaci. Znakomite zdjęcia dokumentujące pracę na planie uzupełniają historie i anegdoty opowiedziane w książce.

Kolejna część książki z przepisami składa się z czterech działów ze świeżymi, nowoczesnymi, i niezbyt skomplikowanymi propozycjami dań. Rozpoczynają ją dania obowiązkowe czyli śniadania w dwóch wersjach: na słono i na słodko, a roli pierwszoplanowej naleśniki, jajka czy wykwintne musli. Z kolei serialowe dania od serca  to ravioli, kotleciki jagnięce, makaron, ślimaki i wątróbka. Dania prosto z morza to przepisy z nietypowymi połączeniami takimi jak tatar z bywalca polskich stołów dorsza z owocami cytrusowymi, łosoś z domowym pesto czy smażona flądra z szałwią i masłem cytrynowym. Rozdział zamykają dania, których nie można pominąć - desery. Listę otwiera lekka kokosowa panna cotta  z coulis mango, bezkonkurencyjne beza pavlova i tiramisu z amaretto i pistacjami, crème brûlée i aksamitna tarta czekoladowo-bananowa.

Wszystkie 22 przepisy opatrzone są apetycznymi zdjęciami, podpowiadającymi sposób podania i dekoracji każdej potrawy oraz uzupełnione patentami kucharza, czyli pomocnymi wskazówkami.

"Na noże"

Edipresse Książki

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas