Wieczory w Umbrii

Marlena de Blasi ponownie zaprasza do magicznej Umbrii.

marlena
marlenaStyl.pl

Miranda, Ninuccia, Paolina i Gilda tworzą umbryjski Klub Kolacji Czwartkowych. Co tydzień spotykają się w starym kamiennym domku w górach nad Orvieto, aby wspólnie gotować, jeść, pić wino i rozmawiać o życiu. Pochodzą z Umbrii i są wielbicielkami umbryjskich tradycji kulinarnych. Wszystkie w swoim życiu zajmowały się profesjonalnie gotowaniem. Wierzą, że przy dobrej kolacji można odzyskać siły i radość, których pozbawia nas dzień. Wspólne celebrowanie posiłku jest sposobem na codzienne troski, sprzyja wspomnieniom, koi żale i pozwala przeżyć chwile szczęścia.

"Wieczory w Umbrii" to opowieść o kuchni, o smakach i zapachach. To także rozmowy o wierności, starzeniu się, mężczyznach, dzieciach, przeznaczeniu, mafii, Kościele i nieprzemijającej radości życia. Książka zawiera przepisy na dania tradycyjnej kuchni umbryjskiej, które bohaterki z upodobaniem przygotowują w każdy czwartek. Marlena de Blasi w mistrzowski sposób zaczarowuje czytelniczki i zabiera je w niezapomnianą podróż do słonecznej Italii.

"Zapalamy pochodnie, które wcześniej powbijałyśmy w ziemię, zajmujemy miejsca przy dziwacznym stole nakrytym rozmaitymi obrusami i bierzemy się za ręce. Wietrzyk wprawia w drżenie płomienie pochodni i wydobywa jęk z wietrznej harfy. Życzymy sobie: Vivi per sempre! Żyj wiecznie! W odróżnieniu od kolacji w rustico, gdzie dania podawane są po kolei, tu bierzemy sobie, co kto chce; wszystkie rondle i miski stoją w zasięgu ręki na stole. Częstujemy się nawzajem wszystkim po trochu, odrywamy kawałek chleba dla osoby siedzącej obok i podajemy jej bochenek, by zrobiła tak samo. Turyści jadący drogą do Porano i z powrotem często zatrzymują się, wyskakują z aut i utrwalają te scenę. Gdy zatrzymującymi są Włosi, wołają przez okna: Siete pronti per un macchiaiolo albo: Siete proprio Felliniani! Tylko was malować! Jesteście jak żywcem wyjęci z Felliniego!".

Marlena de Blasi jest autorką bestsellerowych książek, m.in. "Tysiąc dni w Wenecji", "Tysiąc dni w Toskanii", "Tysiąc dni w Orvieto", "Tamtego lata na Sycylii", "Lavinia i jej córki" oraz powieści "Amandine". Pracowała jako szefowa kuchni, dziennikarka, konsultantka do spraw żywności i wina oraz recenzentka restauracji. Jest również autorką dwóch książek kucharskich z przepisami kuchni włoskiej, wydanych w wielu krajach. Mieszkała wraz z mężem Fernandem w Wenecji, następnie w San Casciano w Toskanii, a obecnie mieszka w Umbrii, w miasteczku Orvieto.

Marlena de Blasi

"Wieczory w Umbrii"

Tłumaczenie: Agnieszka Andrzejewska

Data premiery: 20 maja 2015

Wydawnictwo MUZA SA

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas