Jeść jak Ligurowie

Liguria. Kolorowe domy, lazurowe morze, uśmiechnięci ludzie i smaczna kuchnia. Oliwa, pesto, focaccia to flagowe produkty regionu. I jeszcze te owoce morza! Restauracje znajdują się tu o krok od siebie. Bo Liguryjczycy uwielbiają jeść.

Dla mieszkańców Ligurii nie ma lepszego miejsca na biesiadowanie przy lanczu, jak tradycyjne restauracje
Dla mieszkańców Ligurii nie ma lepszego miejsca na biesiadowanie przy lanczu, jak tradycyjne restauracjeAgencja FORUM

Wino u Piotra

Kościół parafialny św. Piotra w Cornigli zachwyca pastelowymi freskami i delikatnymi białymi detalami. Budowla została wzniesiona w XIV wieku na fundamentach tysiącletniej kaplicy. 29 czerwca mieszkańcy obchodzą święto patrona. Jeśli jest okazja, by się w tym czasie tam znaleźć, warto. Miejscowe kobiety przygotowują wtedy lokalne specjały (i wino), którymi częstują turystów.

Pesto, torta i Admirał

Najsłynniejszą potrawą Ligurii jest pesto, szczególnie w odmianie genovese (mieszanka bazylii, oliwy, czosnku, orzeszków piniowych oraz serów pecorino sardo i parmezanu). Pesto najczęściej podawane jest z makaronami trofie lub trenette, ale używane jest także jako przyprawa do zup. Innym specjałem są pikantne torty (ciasta), np. torta pasqualina (nadzienie z botwiny, szpinaku, brukwi, cebuli, parmezanu). Ale to nie koniec! Region może się także poszczycić autorską pizzą all’Andrea (nazwaną od imienia bohaterskiego admirała Andrei Dorii) z pomidorami, cebulą, czosnkiem, czarnymi oliwkami i sardelami.


Wybrzeże smakosza

Przy promenadzie w Santa Margherita Ligure znajdują się dwie świetne restauracje. Pierwszą, Caffe del Porto, warto odwiedzić dla pieczonej dorady i ogromnego wyboru win, drugą - Santa Lucię, dla przepysznej pizzy i rewelacyjnego tiramisu. Jeśli śniadanie na mieście, to w Caffe Matteo w Cornigli, przy głównym placu. Miłośnicy owoców morza powinni odwiedzić Osterię Tumelin w Levanto. Przystawka ze świeżych małży czy risotto z owocami morza to tutaj pozycje obowiązkowe.

Ryby rządzą

Sardynki, tuńczyk, sardele, okoń morski, ośmiornice, mątwy i kalmary. Jest w czym wybierać. Popularną potrawą są w Ligurii nadziewane sardele, cappon magro (mieszanka ryb i owoców morza podawana z focaccią) oraz burrida (zupa rybna). W wielu miejscowościach Riwiery nadal odbywają się targi rybne. Codziennie rano w porcie Santa Margherity można kupić świeżo złowione ryby, a w Levanto dostać owoce morza wprost z łodzi.

Co po pesto?

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, konsystencją przypominający twaróg. Powstaje z serwatki po produkcji serów podpuszczkowych. Można ją jeść z pieczywem lub samą, z dodatkiem ziół czy miodu. Stanowi świetne uzupełnienie makaronów, szczególnie z czosnkiem i szpinakiem. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do ravioli, cannelloni czy naleśników.

Pesto to flagowy przysmak Ligurów. Zwykle podaje się go z makaronem
Pesto to flagowy przysmak Ligurów. Zwykle podaje się go z makaronem123RF/PICSEL

Zobacz koniecznie!

● Odwiedź Groppo - niewielką grupę domów położonych nad Manarolą. Każdy z nich ma własną winnicę, w której można spróbować lokalnych produktów i kupić je. Wstęp dla posiadaczy Cinque Terre Carta.
● Spróbuj białego wytrawnego wina Cinque Terre. Znajdziesz je na pewno w każdym barze Cornigli, która słynie z jego produkcji.
● Zobacz cmentarz w Portofino. Jego ściany są pełne półek ze zdjęciami upamiętniającymi zmarłych. Nie wszystkie są typowe!

Twój Styl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas