Lyon: Rozsmakuj się w środkowo-wschodnim regionie Francji

W Lyonie najpiękniej jest w nocy, gdy światła odbijają się w wodach Rodanu i jego prawego dopływu – Saony. Dwie rzeki w jednym mieście wymagają wielu mostów. W Lyonie są one wyjątkowo piękne i majestatyczne, ale to niejedyny powód, by odwiedzić stolicę trzeciej co do wielkości francuskiej aglomeracji. W tym mieście urodziło się wielu sławnych Francuzów, wśród nich Eric-Emmanuel Schmitt i Jean-Michelle Jare. Dlaczego warto odwiedzić Lyon? Znamy co najmniej kilka powodów. Również kulinarnych.

Lyon, Francja
Lyon, Francja dudlajzov123RF/PICSEL

Lyon mostami stoi

Gdy wspominam Lyon, widzę przepięknie oświetlone mosty. Nad samym Rodanem jest ich 17, nad Soaną drugie tyle. Jest w czym przebierać i jest jak przedostać się na drugą stronę. To ważny aspekt każdej podróży. Złapanie dystansu i spojrzenie na sprawy z drugiej strony (mostu) jest niezwykłą wartością.

Wycieczka szlakiem mostów może być jedną z propozycji zwiedzania Lyonu. Bo tych jest bez liku. Znam ludzi, którzy lubują się w zwiedzaniu zabytków, nie ominą żadnego kościoła ani muzeum. Znam i takich, którzy najwięcej czerpią ze szwendania się uliczkami miasta i oglądania codziennego życia mieszkańców. Są i tacy, dla których najcenniejsze, bo najbardziej zanurzone w codzienności jest zwiedzanie obrzeży. Tam dzieje się prawdziwe życie, nie na starówkach. Jeszcze inni podróżują brzuchem, koncentrując się na smakach, jakie oferuje wybrany kawałek świata. Lyon jest wart sprawdzenia w każdej z tych opcji.

Lyon, Francja
Lyon, Francjabelyay123RF/PICSEL

Lyon wpisany na listę Światowego Dziedzictwa Kultury

Nie sposób bagatelizować zabytków tego miasta. W 1998 roku historyczna część Lyonu (powszechnie nazywana Starym Lyonem) została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kultury. W architekturze tej części miasta dominuje gotyk i renesans.

Miłośnicy muzeów mają tu swój raj. W starej części miasta jest aż 10 wartych uwagi obiektów. Obok Muzeum Historycznego Lyonu czy Muzeum Sztuk Pięknych, warto wybrać się również na wystawę Muzeum Włókiennictwa i Sztuk Dekoracyjnych. Wszak Lyon jest ważnym ośrodkiem przemysły włókienniczego. Zyskał nawet przydomek "europejskiej stolicy jedwabiu". Od 1991 roku jest miastem partnerskim Łodzi.

Lyon to też kluczowe centrum kulturalno-naukowe. Znajduje się w nim kilkanaście szkół wyższych, opera i liczne teatry. Tradycją miasta są letnie teatry uliczne i festiwale filmowe w plenerze.

Lyon, Francja
Lyon, Francjahjbc123RF/PICSEL

Lyon: Rekreacja i komunikacja

Władze miasta dbają również o tereny zielone. Ciekawostką może być fakt, że właśnie w granicach Lyonu, nie Paryża, znajduje się największy francuski park miejski - Parc de la Tête d’Or. Miasto ma swój ogród botaniczny i zoo.

Lyon jest dobrze skomunikowany z dwiema największymi francuskimi aglomeracjami: paryską i marsylską. Szybką linią kolejową TGV można w niespełna dwie godziny dotrzeć do Paryża, a jeszcze szybciej, bo w około 100 minut, do Marsylii.

Wizyta w Lyonie może być częścią podróży po Francji. Warto się tu jednak zatrzymać na dłużej i rozsmakować nie tylko we francuskiej kuchni, ale poznać trochę smaków typowych dla tego regionu.

Lyon, Francja
Lyon, Francjakeitma123RF/PICSEL

Lyon: Rozsmakuj się we francuskim stylu

Lyon, jak i każdy francuski zakątek, oferuje niepowtarzalne smaki. Na każdym kroku kuszą kawiarniane ogródki, w których serwuje się nie tylko wyborną kawę i mityczne croissanty, ale też inne, typowo francuskie delicje, jak makaroniki i crème brûlée, czyli zapiekany deser przygotowany na bazie śmietanki, żółtek i, z wierzchu skarmelizowanego, cukru.

Francja skutecznie kusi wszystkie zmysły. Kojarzy się z miłością i wyjątkową pasją kulinarną, którą czuć tu na każdym kroku.

Francuzi celebrują posiłki. Lunch nie musi być wyszukany. Czasem wystarczy dobra bagietka i kawałek koziego sera. Francuskie kozie sery są wyborne! Ważne, by zjeść je w spokoju, przy stoliku lub na ławce. Nie w biegu. Choć przekazuje się nam, że Francuzi nie robią nic innego tylko siedzą w restauracjach, francuska rzeczywistość nie jest aż tak różowa. Zmagają się z codziennością, jak wszyscy. Z tą różnicą, że oni nie wykradają czasu na jedzenie, w samochodzie czy dosłownie przełykając coś w biegu.

Nie wszyscy i na pewno nie codziennie stołują się w restauracjach. Doskonałym miejscem na spożycie lunchu są stoliki ustawione tuż obok niemal każdej boulangerie (piekarnia).

Portret Paula Bocuse, słynnego francuskiego szefa kuchni, zdobywcy 3 gwiazdek Michelin
Portret Paula Bocuse, słynnego francuskiego szefa kuchni, zdobywcy 3 gwiazdek Michelin ricochet64123RF/PICSEL

Kultowa francuska kuchnia

Czego poza deserami szukać we francuskiej kuchni? Owoców morza. Mają absolutnie wyborne ostrygi, małże św. Jakuba, krewetki i inne przysmaki. Warto skusić się na żabie udka i - jeśli nie mamy dylematów moralnych - słynne na całym świecie foie gras (pasztet produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich). Ten kontrowersyjny i jednocześnie jeden z najdroższych przysmaków francuskiej kuchni wymaga - jak podkreślają obrońcy praw zwierząt - wręcz barbarzyńskich metod żywienia gęsi i kaczek. Jednakże przeprowadzony w 2017 roku sondaż pokazał, że aż 96proc. Francuzów uważa foie gras za ważną część dziedzictwa francuskiej gastronomii.

Foie gras
Foie grasdavit85123RF/PICSEL

Tradycja i prostota kuchni Lyonu

Obok typowych dla całej Francji specjałów, dobrze skosztować dań charakterystycznych dla środkowo-wschodniej części kraju. W poszukiwaniu tych smaczków warto pójść tropem mieszkańców. Ci nie stołują się w ścisłym centrum turystycznym, raczej z dala od utartych szlaków.

W niepozornych, małych bouchonu (bistro w stylu lyońskim), które zazwyczaj specjalizują się w daniach mięsnych zjemy saladier lyonnais - sałatkę, w której są frykasy z okolicy. Jej tradycyjna wersja składa się w z nóżek jagnięcych lub baranich, wątróbek drobiowych, jaj i śledzi.

Biorąc pod uwagę wyszukane standardy francuskiej kuchni, typowa dla obszaru Lyonu jest raczej prosta. Oferuje dania na bazie podrobów wieprzowych, jak na przykład grillowane żołądki, w których można doszukiwać się podobieństw do naszych polskich flaków. Z tą różnicą, że podaje się je nie w formie zupy, a zapiekane, jako część dania.

Lyon, Francja
Lyon, Francjavwalakte123RF/PICSEL

Mieszkańcy Lyonu i okolic gustują w pieczonych żabach podawanych w farszu z mielonej wieprzowiny i czosnku.

Ważne miejsce w kuchni tego regionu zajmuje również drób, szczególnie kurczaki, które podaje się z truflami, czasem z rakami i smardzami albo po prostu białe mięso duszone w winie. Kurczak w winie jest wręcz uznawany za danie narodowe Francji i przygotowywany na niezliczoną ilość sposobów, w zależności od regionu upraw win.

Lyon wykarmi nie tylko kubeczki smakowe. Pozwoli też nacieszyć oczy. Nie tylko nocą.

Czytaj też: 

„Suknie marzeń Izabeli Janachowskiej”: Szeroka suknia wyszczupla talięPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas