Nowy kierunek z Polski z komplikacjami. Czy warto lecieć do Armenii?

Od kwietnia 2023 prawdopodobnie polecimy bezpośrednio z Katowic do Erywania
Od kwietnia 2023 prawdopodobnie polecimy bezpośrednio z Katowic do Erywania123RF/PICSEL

Lot z Polski do Armenii po znakiem zapytania?

Erywań to miasto pełne obiektów sprzed setek, a nawet tysięcy lat
Erywań to miasto pełne obiektów sprzed setek, a nawet tysięcy lat123RF/PICSEL

Tanie loty do Armenii: Jak dolecieć z Polski do Armenii? 

Był likwidatorem w Czarnobylu. Dziś musi uciekać przed RosjanamiinteriaAFP

Armenia: Co zobaczyć, co zwiedzić?

  • Klasztor Geghard: Średniowieczny klasztor wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Jego największą atrakcją jest wewnętrzna część wyrzeźbiona w skale.
  • Katedra Eczmiadzyn: Najważniejszy kościół ormiański, położony niedaleko Erywania, uważany za najstarszą świątynię chrześcijańską na świecie.
  • Muzeum Matenadaran: Muzeum zawierające wiele rękopisów i dokumentów związanych z historią i kulturą Armenii.
  • Klasztor Chor Wirap: Święte miejsce dla Ormian, związane z historią chrześcijaństwa w kraju.
  • Przełęcz Sulema i Karawanseraj Orbeliana: część starej drogi handlowej położona na wysokości 2 410 metrów n.p.m., oferującej wspaniałe widoki na góry i doliny i obiekt dla podróżnych z XIV wieku.
  • Forteca Amberd: Średniowieczny zamek położony w górach Araratu.
  • Kompleks Pamięci Ludobójstwa Ormian Cicernakaberd: Muzeum poświęcone ofiarom ludobójstwa Ormian dokonanego przez Turcję w latach 1915-1917.
Armenia słynie z przepięknych monastyrów
Armenia słynie z przepięknych monastyrów123RF/PICSEL

Armenia: Co zjeść? Co pić?

  • Chorek lub Choreg - tradycyjny słodki chleb armeński, wypiekany w piecu opalanym drewnem.
  • Khash - tradycyjna zupa z kości wołowych, gotowana przez wiele godzin, często jedzona z czosnkiem i chlebem. Uważana za leczniczą i stosowana jako remedium na kaca.
  • Chaczapuri - znane przede wszystkim z Gruzji tradycyjne danie z ciasta wypełnionego farszem, najczęściej z sera (imeruli), choć znajdziemy także wersję z mięsem (kubdari), jajkiem (adżarskie) czy nawet szpinakiem. Często z dodatkiem aromatycznych ziół.
  • Czachochbili - potrawa mięsna również pochodząca z Gruzji, zwykle z kurczaka, w sosie pomidorowym z cebulą i przyprawami.
  • Kofta - znane z Bałkanów klopsiki z mięsa, ryżu i przypraw, często podawane z warzywami i jogurtem.
  • Chorowac  - grillowane mięso.
  • Dolma - liście winorośli lub warzywa, nadziewane mięsem, ryżem, warzywami i przyprawami, które znajdziemy w kuchni bałkańskiej, greckiej, cypryjskiej czy gruzińskiej.
  • Lawasz - cienki, płaski chleb, podawany do wielu dań.
  • Harisa - tradycyjna zupa z długo gotowanej pszenicy i mięsa.
  • Lahmacun - cienki placek, przypominający pizzę, pochodzący z Turcji
  • Pachlawa - podobny do tureckiej baklawy słodki wypiek z cienkich warstw ciasta z dodatkiem miodu i orzechów.
Chorowac, czyli grillowane mięso, to jeden z armeńskich przysmaków
Chorowac, czyli grillowane mięso, to jeden z armeńskich przysmaków123RF/PICSEL

Czy w Armenii jest bezpiecznie?