5 sposobów na przypalony garnek

Wypróbuj domowe triki!

Zamiast kupować drogie preparaty, skorzystaj z praktycznych wskazówek
Zamiast kupować drogie preparaty, skorzystaj z praktycznych wskazówek123RF/PICSEL

Ważne! Bez względu na to, jak duża jest powierzchnia przypalenia i jak gruba warstwa jedzenia, które przywarło - nie używajmy noża do zeskrobywania!

Ocet

Do garnka wlewamy ocet spirytusowy tak, by zakryć przypalenie. Gotujemy pół godziny, studzimy, wylewamy. Garnek płuczemy czystą wodą. Uwaga! Nie czyścimy tak naczyń emaliowanych!

Sól

Przypalenia zasypujemy ok. półcentymetrową warstwą soli. Odstawiamy. Po 6 godzinach myjemy do czysta i osuszamy.

Ryż

Czasochłonne, ale skuteczne jest gotowanie ryżu. Robimy to do chwili, aż spalenizna zejdzie, dolewając wody, gdy wyparuje.

Proszek do prania

Emaliowane garnki doczyścimy, jeśli zamiast octu użyjemy proszku do prania. Do gotującej się wody dajemy 2 łyżki. Gotujemy do 20 minut. Garnek płuczemy.

Soda

Z octu i sody oczyszczonej robimy papkę, którą nakładamy na przypalenia. Gdy wyschnie, zmywamy razem ze spalenizną.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas