5 najmodniejszych diet na wiosnę

deiat
deiat© Panthermedia
Wiosną prawie każda kobieta myśli o odchudzaniu
Wiosną prawie każda kobieta myśli o odchudzaniu© Panthermedia

Dieta garstkowa - oczyszcza i odchudza: 4 kg w miesiąc

Zobacz również:

    • Śniadanie: Pół bułki grahamki z łyżeczką masła, łyżką białego twarogu i siekanym szczypiorkiem.
    • II Śniadanie: Miska płatków owsianych z jogurtem naturalnym i małym bananem.
    • Obiad: Porcja zupy, przygotowanej z warzyw mieszanych, z dodatkiem gotowanej piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę.
    • Podwieczorek: Salaterka różyczek brokułu i kalafiora, polanych sosem jogurtowo - czosnkowym.
    • Kolacja: Porcja sałatki meksykańskiej: dwie łyżki gotowanego ryżu dzikiego, pół puszki tuńczyka w naturalnej zalewie, łyżka kukurydzy i czerwonej fasolki z puszki. Doprawione ziołami np. prowansalskimi oraz łyżką oleju lnianego.

    Dieta wysokobiałkowa - bezpieczna dla zdrowia: 5 kg w miesiąc

    • Śniadanie: Jajecznica usmażona z dwóch jaj, na plasterku szynki. Kromka chleba graham z masłem.
    • II Śniadanie: Cztery orzechy włoskie.
    • Obiad: Gulasz wołowy z warzywami. Mięso wołowe umyj i pokrój w kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Podgrzej dwie łyżki oliwy na patelni i obsmaż na niej mięso. Następnie dodaj oczyszczoną z nasion, pokrojoną w kostkę żółtą i czerwoną paprykę, jedną małą papryczkę chilli oraz cebulę. Dodaj pomidory z puszki, bez skórki, a także łyżeczkę przecieru pomidorowego. Mieszając, dolewaj około szklanki rosołu (może być z kostki). Dopraw gulasz ziołami - świeżym tymiankiem i zieloną pietruszką. Duś mięso z warzywami przez godzinę. Podaj z łyżką kwaśnej śmietany.
    • Podwieczorek: Pomarańcza obrana i pokrojona w plastry, posypana łyżeczką tartych migdałów.
    • Kolacja: Pasta z wędzonej makreli. Rozdrobnij wędzoną makrelę, usuwając ości. Włóż mięso do pojemnika od miksera, dodaj kwaśną śmietanę, serek kremowy, posiekany szczypiorek. Dodaj łyżeczkę soku wyciśniętego z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do salaterki i schładzaj w lodówce przez 2 godziny. Zjedz pastę rozłożoną na liściach cykorii lub zielonej, kruchej sałaty.

    Dieta paleo - bez efektu jo-jo: 5 kg w miesiąc

    Zobacz również:

      • Śniadanie: Dwa jajka ugotowane w koszulce, surówka z tartej marchwi z jabłkiem, skropiona sokiem z cytryny.
      • II Śniadanie: Miseczka jagód (mogą być mrożone), posypanych płatkami migdałów.
      • Obiad: Gołąbki z wołowiną: chude, zmielone mięso wymieszaj z posiekaną cebulą, jajem, trzema zmiksowanymi pomidorami. Dopraw do smaku oregano i zmielonym pieprzem. Zawiń farsz w sparzone wrzątkiem liście kapusty. Włóż gołąbki do żaroodpornego naczynia, polej zmiksowanymi pomidorami. Piecz godzinę w 180 st. C.
      • Podwieczorek: banan, kilka orzechów włoskich.
      • Kolacja: Plaster pieczonego schabu, brokuły gotowane na parze, zielona sałata skropiona olejem rzepakowym. Kieliszek wytrawnego wina.

      Dieta z Indeksem Glikemicznym - bezpieczna dla zdrowia: 3 kg w miesiąc

      • Śniadanie: Grzanka z pełnoziarnistego chleba, posmarowana masłem orzechowym. Kawa bezkofeinowa bez cukru.
      • II Śniadanie: Sałatka owocowa z połowy grejpfruta, jabłka i łyżeczki siekanych, włoskich orzechów. Zielona herbata.
      • Obiad: Pstrąg doprawiony sokiem z cytryny i świeżym rozmarynem. Nadziewany warzywami: krążkami cebuli i żółtej papryki oraz plastrami pomidora i limonki. Pieczony w folii lub na grillu. Fasolka szparagowa, skropiona oliwą z oliwek. Szklanka wody niegazowanej (np. z cytryną).
      • Podwieczorek: Kromka pumpernikla z plastrem pieczonego schabu. Sok pomarańczowy.
      • Kolacja: Pół awokado z sosem winegret. Plaster szynki wołowej. Herbata ziołowa.

      Dieta 1200 kalorii - polecana przez dietetyka: 4 kg w miesiąc

      Zobacz również:

        • Śniadanie: Chleb żytni razowy, 2 cienkie kromki. Serek granulowany light, pół papryki, 4 oliwki. Kawa bez cukru.
        • II Śniadanie: Jogurt naturalny 2 proc. tł., mała brzoskwinia lub kiwi, łyżka otrębów pszennych. Szklanka wody.
        • Obiad: Bitka wołowa duszona, 4 łyżki kaszy gryczanej gotowanej, surówka z pora, jogurtu naturalnego, łyżki pestek słonecznika. Szklanka wody niegazowanej.
        • Podwieczorek: 4 łyżki gotowanego ryżu brązowego zapieczonego z jednym, dużym jabłkiem.
        • Kolacja: Kromka chleba żytniego. Sałatka z soczewicy: 4 łyżki gotowanej soczewicy, mały ogórek kwaszony i pół papryki, pokrojone w kostkę. Doprawione czosnkiem, solą potasową, kminkiem. Herbata ziołowa.
        Świat kobiety
        Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?