Botwina: Dlaczego warto ją jeść?
Botwina uznawana jest za źródło wartości odżywczych, a przygotowywana z niej zupa cieszy się sporą popularnością.
Co warto wiedzieć o botwinie?
Botwina to młode liście oraz korzenie buraka ćwikłowego. Wykorzystywana jest do przygotowania zupy o nazwie botwinka, którą spożywa się na ciepło, a także chłodnika na bazie jogurtu i maślanki. Liście botwiny są chrupiące, dlatego też idealnie sprawdzą się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Można ją jeść również na surowo.
Niektórzy botwinę nazywają boćwiną. Niestety jest to błąd. Boćwina jest również burakiem, ale liściowym. Rzeczywiście jest podobna do buraka ćwikłowego, ale różni się rozmiarem.
Boćwina ma dwie odmiany. Pierwsza z nich to odmiana liściasta, która charakteryzuje się właśnie większymi liśćmi. To właśnie one nadają się do spożycia i przyrządza się je podobnie jak szpinak. Odmiana łodygowa ma większe łodygi, które przyrządza się jak szparagi.
Dlaczego warto jeść botwinę?
Sympatię zyskała dzięki swojej niskokaloryczności oraz temu, że daje uczucie sytości spowodowane obecnością błonnika, który dodatkowo ułatwia trawienie. W 100 gramach botwiny znajdują się tylko 22 kcal.
Botwina ma właściwości krwiotwórcze, głównie przez żelazo, które również zapobiega anemii. Zawiera przeciwutleniacze odpowiedzialne za usuwanie szkodliwych wolnych rodników, które powodują przyspieszony proces starzenia oraz przyczyniają się do powstawania takich chorób jak np. łuszczyca.
Botwina dodatkowo usprawnia pracę wątroby, a nawet pomaga pozbyć się zgagi. Jest warzywem, które wpływa na rozwój układu nerwowego. Wskazuje się również na właściwości łagodzące stres. Wzmacnia koncentrację i pamięć, a zawarte w botwinie flawonoidy obniżają poziom cholesterolu.
Ponadto botwina jest źródłem takich witamin jak A, D, C, K oraz witamin z grupy B. Jest bogata w zalecany kobietom w ciąży kwas foliowy, który wpływa na prawidłowy rozwój płodu.
Po botwinę powinny sięgnąć osoby, które mają tłustą cerę skłonną do wyprysków oraz szybko przetłuszczające się włosy. Zawarta w niej biotyna oraz siarka wpływa na prace gruczołów łojowych. Dochodzi do zredukowania wydzielania sebum.
Czy są jakieś przeciwskazania?
Mimo że zawiera wartości odżywcze, to charakteryzuje się występowaniem szczawianów. Z tego względu nie jest zalecana osobom, które cierpią na kamicę nerkową lub inne choroby nerek. W dodatku botwina ma wysoki indeks glikemiczny. W związku z tym nie jest zalecana diabetykom.
Botwinę należy odróżniać od boćwiny. Ta pierwsza to źródło wartości odżywczych. Wpływa na zdrowie, wygląd skóry i włosów, a do tego ma mało kalorii.
Czytaj więcej:
Rzodkiewka: Właściwości i zastosowanie
Nowalijki: Czy warto je jeść i czy są bezpieczne?
Szparagi: Właściwości i zastosowanie, jak gotować i obierać
Anna Starmach pokazała, jak wygląda jej ciało kilka dni po porodzie: "Brzuszek nie znika od razu"
Zobacz także: