Chudnij etapami

Co jeść, aby organizm szybciej spalał tłuszcz? Regularne posiłki to podstawa, głodzenie się nie ma sensu. Uzupełnienie diety o błonnik po tygodniu przyniesie pierwsze efekty. Do tego ruch. Jak to połączyć?

Herbata zielona i czerwona wspomaga odchudzanie
Herbata zielona i czerwona wspomaga odchudzanie123RF/PICSEL

Spożywaj dużo błonnika (25 g dziennie), bo utrudnia przyswajanie tłuszczu przez organizm. Jedz świeże warzywa i owoce, gruboziarniste pieczywo i kasze. Wybieraj pełnowartościowe białko (białe, chude mięso, ryby, biały ser, jogurty naturalne i kefiry), bo do jego strawienia organizm zużywa więcej energii. Chcąc efektywniej spalać tłuszcz, "podkręcaj" przemianę materii - jedz pięć małych posiłków dziennie zamiast trzech dużych, by nigdy nie odczuwać głodu.

Śniadanie 

Dwie kromki razowego chleba z twarogiem, szczypiorkiem, rzodkiewką, kawa z mlekiem albo omlet z pomidorami i cebulą, lemoniada. 

Drugie śniadanie 

Sok wyciskany z brzoskwiń i szklanka maślanki albo kanapka z wędzonym łososiem, serkiem i świeżym ogórkiem, woda z cytryną. 

Obiad 

Zupa warzywna, ryż ugotowany z białą fasolą i z przecierem pomidorowym, kompot wieloowocowy, np. z truskawek, wiśni i śliwek albo ziemniaki z wody, sznycel z indyka i fasolka szparagowa. 

Podwieczorek 

Łódeczki zrobione z papryki czerwonej z twarożkiem i z natką pietruszki, lemoniada albo szarlotka razowa z jogurtem greckim, herbata zielona. 

Kolacja 

Makaron razowy z pesto, woda z cytryną albo dorsz pieczony z cytryną i cebulą w papilocie, sałata z ogórkiem, buraczkami, orzechami i sosem winegret, herbata.

Między posiłkami nie zapomnij o sporcie. Czasem wystarczy godzinny spacer lub trening na basenie, który nie obciąża stawów.

Zobacz także: 

Magdalena Schejbal Interia.tv
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas