Co jeść, by odbudować złamane kości?
Menu powinno zawierać wapń, którego dostarczają sery, mleko, siemię lniane, orzechy arachidowe, brokuły, morele i rośliny strączkowe.
Potrzebna jest też witamina D. Znajdziesz ją w rybach morskich (np. makreli, łososiu, sardynkach, szprotkach), migdałach, siemieniu lnianym, wątróbce wieprzowej i wołowej, żółtkach jaj.
Nie może zabraknąć magnezu i fosforu - występują w mięsie, produktach mlecznych, zbożach, orzechach, jajkach oraz świeżych owocach i warzywach.
Śniadanie
Pasta z twarożku, wędzonej makreli i natki pietruszki, ogórek, kromka chleba razowego, biała kawa zbożowa.
Drugie śniadanie
Tarta orzechowa, herbata owocowa albo dwa herbatniki owsiane z jogurtem i suszonymi morelami, herbata miętowa.
Obiad
Zupa jarzynowa z jogurtem, klops z mięsa indyczego z jajkiem, kasza jęczmienna i duszona marchewka, kompot lub zupa krem z dyni, wątróbka wieprzowa z cebulką, ziemniaki z wody, buraczki zasmażane, woda.
Podwieczorek
Koktajl z kefiru oraz owoców leśnych, herbata zielona. Kolacja Zapiekanka ziemniaczana z łososiem, jajkami i koperkiem, herbata miętowa albo risotto z dynią i szałwią, woda.
Zobacz również: