Co to jest żywność funkcjonalna?
Coraz częściej słyszymy, że gdyby podstawę naszego codziennego jadłospisu stanowiła tzw. żywność funkcjonalna, bylibyśmy dużo zdrowsi.
Takie pożywienie poprawia funkcjonowanie przede wszystkim układu pokarmowego, krążenia oraz odpornościowego. Dzięki niemu wolniej się starzejemy, zwiększa się nasza wytrzymałość, psychicznie czujemy się lepiej, zmniejszamy ryzyko chorób (m.in. nowotwory, cukrzyca, otyłość, choroba wieńcowa i miażdżyca). Lekarze zalecają spożywanie produktów żywności funkcjonalnej także osobom narażonym na stres, zażywającym dużo leków i palaczom.
Do żywności funkcjonalnej nie należą więc farmaceutyki (tabletki, suplementy, syropy, itp.). Produkty tego typu charakteryzują się niższą zawartością sodu, cholesterolu i kalorii. Mają natomiast więcej błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych, witamin i prebiotyków.
Tele Tydzień 8/2011