Co to jest żywność funkcjonalna?

Coraz częściej słyszymy, że gdyby podstawę naszego codziennego jadłospisu stanowiła tzw. żywność funkcjonalna, bylibyśmy dużo zdrowsi.

 
 © Panthermedia
Do żywności funcjonalnej należy m.in. herbata
 © Panthermedia

Takie pożywienie poprawia funkcjonowanie przede wszystkim układu pokarmowego, krążenia oraz odpornościowego. Dzięki niemu wolniej się starzejemy, zwiększa się nasza wytrzymałość, psychicznie czujemy się lepiej, zmniejszamy ryzyko chorób (m.in. nowotwory, cukrzyca, otyłość, choroba wieńcowa i miażdżyca). Lekarze zalecają spożywanie produktów żywności funkcjonalnej także osobom narażonym na stres, zażywającym dużo leków i palaczom. To nie tabletki Aby produkt trafił do grupy żywności funkcjonalnej (i był tak oznaczony), musi być otrzymany ze składników naturalnych i mieć udokumentowany klinicznie pozytywny efekt prozdrowotny.

Do żywności funkcjonalnej nie należą więc farmaceutyki (tabletki, suplementy, syropy, itp.). Produkty tego typu charakteryzują się niższą zawartością sodu, cholesterolu i kalorii. Mają natomiast więcej błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych, witamin i prebiotyków.

Tele Tydzień 8/2011

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas