Czy tłuszcz może... odchudzać?

Schabowy, golonka, jaja - kalorycznie i tłusto! Słyszałaś, że taka dieta odchudza... A czy jest zdrowa?

Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych podnosi poziom złego cholesterolu
 © Bauer
Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych podnosi poziom złego cholesterolu
 © Bauer

Kiedy zbliża się wiosna, wiele z nas chce szybko zrzucić zbędne kilogramy. Taki efekt obiecuje tzw. dieta optymalna, znana jako dieta dr. J. Kwaśniewskiego. Jest oparta na tłuszczu i białku pochodzących z mięsa. Twórca diety twierdzi, że jest ona dla każdego. Poleca ją zwłaszcza osobom otyłym. Jak więc ona działa?

Choć brzmi to niewiarygodnie, można schudnąć, jedząc karkówkę i boczek. Dzieje się tak, ponieważ przy niedoborze węglowodanów (co w tej diecie występuje, bo prawie nie je się warzyw i owoców), zachodzi tzw. ketogeneza: niekompletne spalanie tłuszczów i w krótkim czasie się chudnie. Ale gdy tak jada się latami, szkodzi się swemu zdrowiu.

Podstawowe zasady diety

• Dzienna kaloryczność diety - ok. 3000 kalorii, 3 posiłki. Jadłospis układa się tak, by na 2-3 g tłuszczu (np. 1 łyżeczka masła) przypadał 1 g białka (np. pół cienkiego plasterka szynki).

• Aby zachować te proporcje, w każdym posiłku powinny być tłuszcze i białka. Jeżeli jemy sery i wędliny, to np. z masłem i majonezem. Chleb w minimalnych ilościach (np. 1/4 kromki).

• Należy unikać węglowodanów - w ciągu dnia wolno dostarczyć ich organizmowi tylko 50 g, ogranicza się więc spożycie warzyw, owoców, pieczywa, i potraw mącznych.

• Mięso należy smażyć na dużej ilości tłuszczu, zupy gotować na kościach, sosy - na kostce rosołowej i zaprawiać śmietaną.

• Można pić tyle płynów, na ile ma się ochotę, ale bez cukru. Z alkoholu - jedynie piwo.

• Należy sporo się ruszać, ale dostosować rodzaj aktywności fizycznej do możliwości swojego organizmu (aerobik, spacer itd.).

Tłusto i często

Tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego to podstawa diety dr. Kwaśniewskiego. Gdy się na nią zdecydujesz, zapomnij o... chlebie.

Tłuszcze zwierzęce - Masło, smalec, oleje roślinne, słonina, tłusta śmietana, powyżej 30-proc. Te produkty jada się nawet dwa razy dziennie.

Jajka, sery - Polecane są zwłaszcza żółtka - 4 dziennie, a nawet więcej. Sery tłuste, żółte i pleśniowe.

Wędliny i podroby - Tłusta szynka, baleron, bekon, boczek, salceson, kaszanka, pasztetowa, pasztety, mięso tłuste, najlepiej wieprzowe.

Drób i ryby - Pieczony kurczak ze skórką, gęsi i tłuste kaczki, także tłuszcz kaczy i gęsi. Ryby tłuste, np. halibut, łosoś, węgorz - najlepiej smażone na tłuszczu.

Zupy i inne dania - Tłuste rosoły i wywary, zupy z zasmażką, żurek z kiełbasą, frytki, zwłaszcza przyrządzone na smalcu lub łoju.

Przyprawy i dodatki - Wszelkie przyprawy ziołowe, pozbawione cukru; także inne dodatki: musztarda, majonez, żurawina do mięsa.

Napoje - Można pić kawę, czarną herbatę oraz różne herbaty ziołowe i owocowe, ale bez dodatku cukru i miodu.

Jak najrzadziej

Produkty mączne - Należy unikać lub w ogóle wyłączyć z jadłospisu ciasta, ciastka, kluski, makarony. To samo dotyczy wszystkich rodzajów kaszy oraz ryżu.

Słodycze - Nie jada się cukru i miodu, dżemu, powideł, cukierków, batonów, czekolad oraz słodkich napojów - coli, oranżady itp.

Warzywa - Zakazane są ziemniaki (także mąka ziemniaczana), warzywa strączkowe - groch, fasola, soja, bób, cieciorka.

Owoce - Nie jada się zwłaszcza świeżych i bardzo słodkich, np. gruszek, moreli, przejrzałych śliwek oraz owoców suszonych - rodzynek, śliwek, jabłek oraz orzechów.

To dieta bez witamin!

Opinia eksperta: Katarzyna Okręglicka, dietetyczka, doktorantka SGGW:

Dieta tłuszczowa dostarcza zbyt dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka.

Nadmierne spożycie białka nie jest korzystne, bo: bardzo obciąża ono nerki i wątrobę;może przyczynić się do wystąpienia osteoporozy (przy tej diecie zwiększa się ilość wapnia wydalanego z moczem).

Natomiast nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych podnosi poziom złego cholesterolu, zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy. Niekorzystne w diecie optymalnej jest również to, że zawiera zbyt mało błonnika.

Niepokojący jest też niedobór witamin z grupy B i C, a także potasu, wapnia i magnezu. Brak tych składników osłabia organizm - jest on podatny na przeziębienia i poważniejsze infekcje.

Rada! Aby dieta odchudzająca była zdrowa, musi być w niej dużo warzyw i owoców. Najlepiej 5 porcji w ciągu dnia.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas