Dieta dla przeziębionych
Gdy atakuje cię infekcja, pamiętaj o kilku ważnych modyfikacjach jadłospisu.
Zadbaj o lekką dietę obfitującą w białka. Unikaj natomiast spożywania produktów mlecznych zwiększających wytwarzanie śluzu.
1. Białko i witaminy
Zalecane są chude mięsa i ryby, marchew, buraki, warzywa strączkowe i oleje roślinne bogate w witaminę E.
2. Rosół obowiązkowo
Jest on bogatym źródłem dobrze przyswajalnych aminokwasów, wzmacniających pracę układu odpornościowego.
3. Zioła rozgrzewające
Pij herbatkę imbirową, rozgrzeje cię też napar z lipy i dzikiej róży. Do potraw dodawaj majeranek, cynamon, imbir.
4. Nie pij alkoholu
Po pierwsze nie wolno go łączyć z większością leków, po drugie osłabia odporność.
Na żywo 51/2011