Dieta na upał
Czym najlepiej ugasić pragnienie? Czy zimne napoje mogą nam zaszkodzić? Jakie potrawy wybierać w gorące dni? Zapytaliśmy eksperta.

Gdy pocisz się, wzrasta twoje zapotrzebowanie na płyny. Ich niedobór doprowadza do zagęszczenia krwi. Nie jest to korzystne dla serca, które zmuszone jest do zwiększonego wysiłku, żeby pompować krew w żyłach. Pragnienia nie zaspokoisz jednak, pijąc słodzone napoje!
Jeśli stężenie cukru we krwi będzie za wysokie, organizm rozcieńczy ją wodą zawartą w komórkach, dążąc do uzyskania równowagi. Niewielka ilość słodkiego napoju nie jest oczywiście szkodliwa, ale lepiej wybrać wodę, np. gazowaną - z cytryną i listkiem mięty. Nie pij bardzo zimnych napojów, bo wahania temperatury nie są zdrowe. Jako źródło płynów możesz również wykorzystać zupy warzywne (zamiast śmietany stosuj lekkie jogurty), owoce, warzywa i koktajle.
Z myślą o sercu w upalne dni wybieraj potrawy lekkostrawne. Świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju sałatki, np. z kurczakiem lub łososiem czy bazujące na jogurtach chłodniki.
Specjalnie dl SHOW Katarzyna Błażejewska - dietetyk kliniczny
SHOW 15/2013