Dlaczego warto jeść owoce tropikalne

Kuszą pięknym wyglądem. W dodatku są bogate w substancje cenne dla zdrowia.

Z egzotycznych owoców przygotujesz zdrowe desery
Z egzotycznych owoców przygotujesz zdrowe desery123RF/PICSEL

Niektóre owoce egzotyczne można kupić przez cały rok, choć zdecydowanie więcej jest ich zimą, gdy brakuje naszych rodzimych. Mimo to rzadko sięgamy po egzotyczną papaję, marakuję czy mango. Najczęściej po prostu nie wiemy, jak je obrać, jak jeść.

Mają one sporo wody i niewiele kalorii, warto więc je włączyć do diety osób dbających o linię i odchudzających się. Ale owoce egzotyczne mają sporo cukrów prostych i dość wysoki indeks glikemiczny IG 50 (mango, kaki, papaja, liczi). Mogą więc podnosić poziom cukru we krwi bardziej niż rodzime owoce (jabłka, gruszki) czy cytrusy. Dlatego przy kłopotach z cukrem lepiej ograniczać jedzenie owoców egzotycznych.

Wyjątkiem jest marakuja i granat (IG 35). Wszystkie mają sporo witamin A i E, składników mineralnych i bezcennych antyoksydantów, wzmacniających organizm w walce z infekcjami.

Persymona przypomina pomidory
Persymona przypomina pomidory123RF/PICSEL

Persymona na wzrok, cerę

Szaron, zwany też kaki lub persymoną, to pomarańczowe owoce wyglądem przypominające pomidory. Pomarańczowa skórka kryje słodki, żółty miąższ bogaty w beta-karoten, który dba o młodą skórę. Kaki wspomaga też wzrok. Zawarte w nim substancje działają przeciw- utleniająco. Działają jak wewnętrzne okulary przeciwsłoneczne, chronią siatkówkę oka przed wolnymi rodnikami, zmniejszają ryzyko zaćmy.

Jak jeść? Owoc umyj i obierz ze skórki, pokrój na pół lub na cząstki i zjedz lub dodaj do sałatki.

Warto wypijać szklankę soku z granatów dziennie
Warto wypijać szklankę soku z granatów dziennie123RF/PICSEL

Granaty dla panów

Ponad połowę owocu stanowią rubinowe jadalne nasiona. Owoce mają dużo polifenoli, substancji o właściwościach przeciwutleniających, które skutecznie usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki (zwiększające ryzyko nowotworów, m.in. piersi oraz prostaty). Udowodniono, że wypijanie szklanki soku z granatów dziennie może spowolnić lub zahamować wzrost komórek nowotworowych raka prostaty.

Jak obierać i jeść? Najpierw trzeba odciąć "koronę" granatu, a potem przeciąć skórkę w taki sposób, żeby owoc był podzielony na ćwiartki. Umieść je w naczyniu z wodą. Po 10 min odegnij skórkę i oddziel od nasion. Kiedy opadną na dno, przecedź i osusz.  Z nasion wyciśnij sok, zmiksuj  lub przetrzyj przez sito.

Marakuja zawiera sporo potasu
Marakuja zawiera sporo potasu123RF/PICSEL

Marakuja na zdrowe serce

Owoc ze skórką koloru ciemnopurpurowego  jest wypełniony galaretowatym miąższem z nasionami. 100 g owocu zawiera aż 278 mg potasu obniżającego ciśnienie tętnicze krwi. Marakuja zawiera także substancje, które obniżają poziom lipidów, trójglicerydów i cholesterolu.

Jak jeść? Dojrzały owoc ma pomarszczoną skórkę. Im jest bardziej dojrzały, tym słodszy. Owoc umyj, przekrój na pół, wybierz łyżeczką miąższ z nasionami. To właśnie nasiona są jadalne. Miąższ można dodać  do koktajlu lub sałatki.

 Regularne jedzenie mango poprawia pamięć i koncentrację
Regularne jedzenie mango poprawia pamięć i koncentrację123RF/PICSEL

Mango poprawi pamięć

Owoc ma gładką i cienką skórkę. Jej kolor zależy od etapu dojrzewania. Zielone mango jest niedojrzałe, czerwone jest przejrzałe. Słodki żółty miąższ zawiera glutaminę - aminokwas wspomagający funkcjonowanie mózgu. Regularne jedzenie mango poprawia pamięć i koncentrację. Zawarte w nim witaminy A, E i C wspomagają układ odpornościowy.

Jak obierać i jeść? Przed obraniem umyj owoc, połóż na desce pionowo, ogonkiem  w dół. Odetnij szersze boki, a miąższ natnij w kratkę, tak jak na zdjęciu obok. Potem odegnij skórkę, by kostki były wypukłe i odetnij je nożem przy samej skórce.

Deser jogurtowy z marakują
Deser jogurtowy z marakują123RF/PICSEL

Pianka jogurtowa z marakują

Składniki: 2 owoce marakui, duże opakowanie jogurtu naturalnego (250 g), pół opakowania galaretki truskawkowej, łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu, pół szklanki wrzątku.

Przygotowanie: 1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do przestudzenia. Jogurt przełożyć do miski i miksować 2-3 minuty, aby go dobrze napowietrzyć.  Następnie dodać lekko tężejącą galaretkę oraz syrop klonowy lub miód. Miksować jeszcze chwilę wszystko razem na małych obrotach.

2. Gotową masę przełożyć do schłodzonych pucharków i wstawić do lodówki, by stężała. Owoce marakui przekroić, wyjąć miąższ i wyłożyć na piankę.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas