Reklama

Gdy rośnie słupek rtęci

Dlaczego gorączkę należy obniżać? Jakie są na to domowe

Pierwszym objawem przeziębienia jest rosnąca ciepłota ciała. Ból głowy, uczucie rozbicia, dreszcze sprawiają, że szybko chwytamy za termometr. Temperatura 37°C świadczy o tym, że w naszym organizmie panoszą się wirusy. Zarazki potrafią bowiem tak "sterować" naszym układem termoregulacji, by zapewnić sobie pełen komfort do rozwoju i życia. Dalszy wzrost ciepłoty ciała wskazuje natomiast na to, że układ odpornościowy podjął walkę z infekcją i wytoczył przeciw zarazkom zastępy swoich wojowników. Białka odpornościowe wykazują największą aktywność w zakresie temperatur 37,5-38°C. Krwinki białe, limfocyty i makrofagi rozpoznają wtedy wroga, atakują go i wytwarzają substancję, która przyczynia się do jego likwidacji. Z tego punktu widzenia podwyższona ciepłota ciała jest sprzymierzeńcem w walce z chorobą.

Reklama

Kiedy leki

Jeśli gorączka u dorosłej osoby trwa ponad 2 dni (a u niemowląt i dzieci dobę), należy skonsultować się z lekarzem. Zbyt duża ciepłota ciała może być niebezpieczna dla mózgu, który staje się wówczas bardziej wrażliwy na uszkodzenia, np. na niedokrwienie. Bardzo wysoka gorączka to wręcz zagrożenie dla życia! O ile powyżej 39°C tylko męczy i osłabia, to przy 40-41°C występują już zaburzenia świadomości i upośledzenie mózgowego mechanizmu kontroli, który traci panowanie nad ciepłotą ciała. Utrzymujące się 41,5°C grozi nieodwracalną destrukcją białek w komórkach nerwowych mózgu.

Zmiany temperatury przekraczające normalny jej poziom o 4°C uszkadzają wszystkie jego komórki. Dlatego już przy gorączce 38°C trzeba sięgnąć po przeciwgorączkowe środki farmakologiczne z apteki. Najszybciej działają preparaty w formie czopka, wolniej w tabletce czy syropie. Warto też wykorzystać naturalne sposoby na obniżenie gorączki: zimne okłady, przeciwgorączkowe mikstury i zioła. Najskuteczniejsze? Kwiat bzu czarnego, słonecznika, tawuły, lipy, kora wierzby, ziele fiołka trójbarwnego, owoce maliny i berberysu. Picie takich naparów wywołuje poty, obniża gorączkę i hamuje rozwój choroby.

Obowiązuje lekka dieta

Przy gorączce nikt nie ma ochoty na jedzenie. Organizmowi potrzebne są jednak siły do walki z infekcją. Dlatego warto raz dziennie wypić ziółka "na apetyt": napar z mniszka, majeranku, mięty, owoców anyżu, kolendry, kopru ogrodowego. Dieta chorego powinna być lekkostrawna: mleko, ser biały, jaja na miękko, gotowana cielęcina i kurczak, chuda ryba, gotowane warzywa. Ze względu na silne poty, trzeba pić 2,5 l płynów dziennie. Najlepiej przyswajalne witaminy znajdziemy w sokach ze świeżych warzyw i owoców. Soki z marchwi, buraka, selera i pietruszki działają też przeciwgorączkowo. Pożywienie powinno być podawane w małych ilościach co 3 godziny. Doskonałym posiłkiem wzmacniającym jest zupa z ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, kalafiora, brokułów i pomidorów z dodatkiem soku z kiszonych ogórków, koperku i żółtka (przed zjedzeniem zmiksować!).

Przepisy ludowe

Czosnek: obierz całą główkę, zmiażdż ząbki i zalej szklanką chłodnej, przegotowanej wody. Odstaw na 12 godzin. Zażywaj 3-4 łyżki kilka razy dziennie.

Mieszanka soków: zmieszaj pół szklanki soku z marchwi, po ćwierć szklanki soku z selera i z buraka. Rozcieńcz taką samą ilością wody. Pij szklankę dziennie.

Sok jeżynowy: wlej 2 łyżki do szklanki przegotowanej wody. Pij 3 razy dziennie.

Kasza jęczmienna: gotuj 50 g w 2 l wody, aż odparuje połowa płynu. Przypraw miodem i sokiem z cytryny. Pij porcjami cały dzień.

Chłodne okłady

Zmocz 3 ręczniki, wykręć. Przyłóż do czoła, owiń łydki, przedramiona. Krew płynąca w naczyniach pod skórą odda ciepło tkaninie i temperatura spadnie. Z lodu: utłucz kostki, w torebce przyłóż na chwilę do miejsc przebiegu dużych naczyń krwionośnych (pachwiny, doły podkolanowe, szyja).

Herbatki na trzy sposoby

Ziołowa: łyżeczkę wybranych ziół przeciwgorączkowych zalej szklanką wrzątku, parz 15 minut. Pij 2-3 szklanki dziennie.
Z sokiem: do czarnej herbaty dodaj dla smaku sok malinowy i sok z czarnego bzu. Smaczna i działająca napotnie jest też posłodzona miodem czerwona herbata (afrykańska) z sokiem cytrynowym.
Z przyprawami: do szklanki z gorącą herbatą wrzuć szczyptę kardamonu, czarnego pieprzu, chili czy świeżo startego imbiru i jeden goździk. Posłodź miodem.


Propozycje dla dorosłych

Grzaniec: pół kubka grzanego wina (lub piwa) z dodatkiem przypraw przyspieszających krążenie obniży nieco gorączkę. Przepis: weź pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 kostki cukru, ćwiartkę pomarańczy, 3 goździki, krążek świeżego imbiru i kawałeczek cynamonu. Pomarańczy nie obieraj, tylko wyszczotkuj pod wodą. Wykrój ćwiartkę i naszpikuj skórkę goździkami. Do garnuszka wlej wino, dodaj pozostałe składniki. Podgrzej do stanu wrzenia i przelej napój do kubka. Nalewka propolisowa (z apteki): zażywaj 2 razy dziennie po 30 kropli nalewki na łyżeczce cukru (przepis dr Jadwigi Górnickiej). Przepis cypryjski: 10-20 kropli propolisu nakropl na kromkę chleba i jedz bardzo powoli, żując dokładnie każdy kęs.





Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama