Jedzenie na dobry nastrój
Czy zauważyłaś, że w zależności od nastroju masz apetyt na inne potrawy?
Kiedy jesteś w stresie, chętnie zjesz ptysia albo rurkę z kremem. Ta prawidłowość działa i w drugą stronę. To, co jesz na co dzień, wpływa na twoją psychikę.
Niedobory pewnych składników mogą zaś w dłuższym okresie doprowadzić nawet do stanów depresyjnych! Już w 1971 r. naukowcy odkryli, że poziom serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za dobre samopoczucie – jest ściśle powiązany z ilością spożywanych węglowodanów złożonych.
Poznaj zasady pozytywnego jedzenia:
1. Ważny tryptofan. Pobudza produkcję serotoniny. Znajdziesz go w jajkach, jogurcie, mleku, piersi kurczaka i indyka, chudej wołowinie.
2. Niezastąpiony magnez. Zapewnia stabilność układu nerwowego, chroni przed stresem i bezsennością. Jedz kaszę gryczaną, orzechy i czekoladę.
3. Moc witamin z grupy B. Dla dobrego samopoczucia ważna jest zwłaszcza B1, B6 i B12. Znajdziesz je w kaszach, ryżu, serach i jogurcie.
4. Pobudzić krążenie. Używaj przypraw, np. kardamonu, chili, imbiru. Poprawisz krążenie, pamięć i nastrój.