Kasza bulgur: Właściwości i zastosowanie

Kasza bulgur powstaje z pszenicy durum. Zyskuje coraz większą popularność nie tylko przez walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Stanowi idealny dodatek do wielu dań, a do tego przyczynia się do ułatwiania trawienia. Jak jeszcze kasza bulgur wpływa na organizm?

Kasza bulgur jest bogata w błonnik, który pozwala utrzymać uczucie sytości po posiłku przez długi czas
Kasza bulgur jest bogata w błonnik, który pozwala utrzymać uczucie sytości po posiłku przez długi czas123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść kaszę bulgur?

Kasza bulgur jest źródłem przede wszystkim korzystnie wpływającego na serce oraz krążenie wapnia, a także magnezu, który ułatwia jego wchłanianie.

Do tego w kaszy bulgur występuje cynk, fosfor i żelazo, a także witamina A, E i K oraz witaminy z grupy B. 

Kasza bulgur jest bogata w błonnik, który pozwala utrzymać uczucie sytości po posiłku na dłużej, dlatego też może być spożywana przez osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto poprawia on trawienie oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. 

Po kaszę bulgur powinny sięgać kobiety w ciąży. Wszystko przez zawarty w niej kwas foliowy, który korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój płodu.

Kasza bulgur może stanowić element diety cukrzyków, ponieważ jej indeks glikemiczny jest niski i nie powoduje ona nagłego wzrostu glukozy we krwi. 
Kto nie powinien jeść kaszy bulgur?

Kasza bulgur przez to, że zawiera związki szczawianowe, nie jest zalecana osobom, które borykają się z problemem kamieni nerkowych. Do tego kaszy bulgur powinny unikać osoby chore na celiakie. 

Z kaszy bulgur można przygotować sałatkę Tabbouleh
Z kaszy bulgur można przygotować sałatkę Tabbouleh123RF/PICSEL

Co zrobić z kaszy bulgur?

Kaszę bulgur można wykorzystać do przygotowania sałatek, zup oraz faszerowania warzyw. Jest podstawą popularnej na Bliskim Wschodzie sałatki Tabbouleh. 

Do przygotowania sałatki Tabbouleh potrzebujemy około 40 gramów kaszy bulgur, natkę pietruszki, szczypiorek, jednego pomidora, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. 

Kaszę bulgur należy ugotować oraz przełożyć do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz pomidora pokrojonego w drobną kostkę. Najpierw jednak należy pozbyć się jego nasion. 

Do tak przygotowanych składników dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek oraz sok z jednej cytryny, a także sól i pieprz.

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Sałatka Tabbouleh sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych. 

Czytaj więcej:

Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa?

Kasza gryczana: Właściwości odżywcze i zastosowanie

Sałata będzie świeża przez ponad miesiąc. Genialny trik!

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Ciasteczka z dziurką i kremem cytrynowymPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas