Kuracja z pora na przeziębnie

Jego główne zalety? Odtruwa i odkwasza organizm. Ma też właściwości lecznicze. Potrafi łagodzić przeziębienia. Jak go wykorzystać?

Odtruwa i odkwasza organizm. Stosuj go regularnie w kuchni
Odtruwa i odkwasza organizm. Stosuj go regularnie w kuchni123RF/PICSEL

Por na przeziębienie

Umyj 5 porów, zalej 1 l wody, gotuj ok. 30 min. Gdy całość przestygnie, odlej płyn, a warzywa dobrze odciśnij.

Do powstałego odwaru dodaj 3 łyżki miodu, dobrze wszystko wymieszaj. Pij po 1/2 szklanki 4 razy dziennie.

Krople z czarnuszki na katar i zatoki 

Łyżkę rozdrobnionych nasion czarnuszki zalej 100 ml soli fizjologicznej, zagotuj i odstaw na ok. 30 min.

Po tym czasie przecedź, uzupełnij solą fizjologiczną, aby otrzymać 100 ml płynu i przefiltruj przez watę. Zakraplaj do nosa kilka razy dziennie. Stosuj w katarze i chorych zatokach.

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas