Reklama

Reklama

Masło czy margaryna?

Tłuszcze są niezbędnymi składnikami naszej diety. Zarówno ich nadmiar jak i niedobór prowadzi do zaburzeń metabolicznych.

Ale zarówno masła jak i margaryny nie należy spożywać w nadmiarze - jedna łyżeczka to w pełni wystarczająca dzienna porcja. Istotne znaczenie ma nie tylko dawka tłuszczów w diecie, ale i ich skład.

Osiołkowi w żłobie dano

Masło otrzymujemy z mleka krowiego, z kolei margaryny to emulsje tłuszczowo-wodne wytwarzane sztucznie z olejów roślinnych. Entuzjaści masła cenią je za: naturalne pochodzenie, niepowtarzalny smak i swoisty zapach.

Eksperci zgodnie twierdzą że masło powinno być stałym element jadłospisu dzieci. Prócz tego, iż jest źródłem kwasów tłuszczowych, posiada witaminy A, D, E oraz cholesterol - niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Margaryny zaś dzięki miękkiej konsystencji zyskały sympatię konsumentów, a zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe sprawiły, że uzyskały aprobatę środowiska medycznego.

Reklama

W procesie produkcji margaryny wzbogaca się w witaminy. Nie są one jednak tak dobrze przyswajane jak naturalne. Ale za to nie zawierają cholesterolu, a niektóre rodzaje mogą skutecznie obniżać stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. I pytanie, co lepsze, zostaje bez odpowiedzi. Zależy, co lubimy...

Cholesterol. Co go obniża, co podwyższa?

Czynniki zwiększające poziom cholesterolu we krwi są dziś znane. Na większość, jak palenie papierosów, picie kawy, złą dietę, brak ruchu czy stosowanie środków antykoncepcyjnych mamy wpływ. Walcząc o jego obniżenie należy ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego a zwiększyć spożycie ryb morskich. Pomocne w walce są również: oliwa z oliwek, ziarna lnu czy preparaty z wiesiołka.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: margaryna | zdrowie | masło | dieta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje