Nadciśnienie – co pomoże nam je ustabilizować?

Na ciśnienie tętnicze krwi wpływa wiele czynników. Dlatego nie jest łatwo utrzymać je w ryzach. Jak to zrobić?

Jedz często czosnek, bo obniża ciśnienie i zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych
Jedz często czosnek, bo obniża ciśnienie i zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych123RF/PICSEL

Nadciśnienie długo nie daje żadnych objawów, a wiele osób nawet przy wysokim ciśnieniu tętniczym czuje się dobrze. Z badań wynika, że co trzeci Polak ma nadciśnienie krwi. Ci, którzy wiedzą o chorobie, wcale nie kwapią się do jej leczenia - mniej niż połowa chorych leczy się prawidłowo. A wystarczy niewielka zmiana nawyków, by utrzymać ciśnienie w normie  i zmniejszyć dawkę leków.

Schowaj solniczkę. Każdy Polak przeciętnie zjada 12-15 g soli dziennie (nawet 3 łyżeczki!). Norma to 5 g (płaska łyżeczka). Nieprzekraczanie tej ilości powoduje spadek ciśnienia tętniczego średnio o 2-8 mm Hg. 

Jak to można zrobić? Spróbuj stopniowo zmniejszać ilość soli. Przekonasz się, że  przyzwyczajenie się do mniej słonego smaku nie jest takie trudne. Zamiast soli dodawaj więcej ziół: tymianku, oregano, estragonu.

Jeśli nie możesz zrezygnować z dosalania, kupuj sól potasowo-sodową (ok. 5 zł) lub sól połącz z ziołami. Więcej się ruszaj.

Nie jest łatwo ruszyć się z kanapy, jeśli do tej pory raczej nie ćwiczyłaś. Zacznij więc od... spacerowania podczas rozmawiania przez telefon. Zrezygnuj z pilota od telewizora. Potem codziennie zaplanuj spacer - najpierw 15-, potem 30-minutowy.

Najlepszy dla osób z nadciśnieniem jest wysiłek wytrzymałościowy: szybki spacer, nordic walking, jazda na rowerze, pływanie, bieganie, aerobik  w wodzie, taniec oraz ćwiczenia oporowe, czyli np. przysiady. Nie jest polecana natomiast siłownia, unikaj skoków. 

Jak ćwiczyć? Powinnaś się spocić, ale nie być bardzo zmęczona. Jeśli masz kłopoty z sercem - pytaj lekarza, jak ćwiczyć.

Ureguluj sen, pożegnaj stres. Osoby, które się nie wysypiają, są bardziej narażone na nadciśnienie i trudniej im je kontrolować. Przygotuj napój wspomagający sen, który łagodzi także skoki i wahania ciśnienia spowodowane stresem. 

Do garnka wsyp po 2 łyżki suszonej melisy, korzenia arcydzięgla,  lipy, głogu, po łyżeczce dziurawca i zmielonych owoców dzikiej róży. Zalej 3 szklankami soku  z czarnych porzeczek. Gotuj pod przykryciem kilka minut na małym ogniu. Odstaw pod przykryciem na godzinę. Przecedź przez sito i zlej do butelki. Pij dwa razy dziennie po kilka łyżek, przed snem i gdy czujesz skok ciśnienia. Regularny sen i redukcja stresu sprawią, że ciśnienie skurczowe obniży się średnio o 10 mm Hg,  a rozkurczowe - o 5 mm Hg.

Aby ograniczyć sól, stosuj więcej przypraw
Aby ograniczyć sól, stosuj więcej przypraw123RF/PICSEL

Regularne mierzenie

Pamiętaj o mierzeniu ciśnienia zwłaszcza przed wizytą kontrolną. Przez 7 kolejnych dni mierz ciśnienie 2 razy rano  i 2 wieczorem (przed przyjęciem leku i przed jedzeniem). Zaleca się, by poza czasem kontroli u lekarza dokonywać pomiarów 1-2 razy w tygodniu.

Pół godziny przed pomiarem nie pij kawy i nie pal papierosów. Usiądź i odpocznij 5 minut; dopiero wtedy mierz.

Koniecznie zapisuj pomiary, możesz również wykorzystać pamięć aparatu elektronicznego.

Mierz ciśnienie regularnie
Mierz ciśnienie regularnie123RF/PICSEL

Niektóre produkty pomogą obniżyć ciśnienie. Co należy jeść i jak dużo?

1. Jeśli bierzesz leki moczopędne, w jadłospisie nie może zabraknąć produktów bogatych w potas (reguluje ciśnienie), który jest wydalany  z moczem. Są to: pomidory, ziemniaki, banany czy suszone śliwki. Warto jeść zupy jarzynowe, bo warzywa są bogate w potas, który podczas gotowania dostaje się do wody.

2. Głóg, dziurawiec i lipa obniżają ciśnienie krwi. Napary z tych ziół wypijane 2 razy dziennie, pomagają panować nad ciśnieniem. Zanim sięgniesz po nie, poradź się lekarza, czy nie będą kolidować z twoimi lekami. Jedz często czosnek, bo obniża ciśnienie i zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych.

3. Niedostateczna ilość wapnia źle wpływa na ciśnienie. Ale jeśli jest go w diecie więcej, to wcale ciśnienie się nie polepsza. Musi być go w sam raz. Dlatego należy jeść produkty mleczne w ilościach pokrywających dzienną normę, wystarczą np. 2 plastry żółtego sera czy trzy szklanki półtłustego mleka.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas