Najgorsze "toksyny" dla wątroby. Obciążają cały organizm
Wbrew pozorom to nie ciężkostrawna dieta jest problemem dla wątroby, ale długotrwałe przyjmowanie produktów i substancji, które są dla tego narządu toksyczne. Największym zagrożeniem jest alkohol, ale też popularne leki. Do częstych schorzeń wątroby przyczyniają się także niektóre produkty spożywcze. Sprawdź, jakich produktów unikać w trosce o zdrowie wątroby.

Spis treści:
Alkohol uszkadza wątrobę
Alkohol to największa "toksyna" dla wątroby, którą spożywamy najczęściej. To właśnie różnego rodzaju trunki odpowiadają w krajach rozwiniętych za większość schorzeń tego narządu. Szacuje się, że aż 37 proc. zgonów spowodowanych niewydolnością wątroby wiąże się z nadużywaniem alkoholu. Wszystko dlatego, że to wątroba w głównej mierze odpowiada za metabolizowanie alkoholu, który stopniowo uszkadza jej komórki, powoduje włóknienie, a w końcu niewydolność. Lekarze podkreślają, że każda ilość alkoholu jest szkodliwa, ale dla wątroby lepsze jest okazyjne spożywanie większych ilości niż codzienne małe dawki, np. lampka wina do obiadu.
Leki mogą być toksyczne dla wątroby
Szkodliwy wpływ na wątrobę mają również leki, także popularne niesteroidowe środki przeciwbólowe dostępne bez recepty. Jednak największym zagrożeniem bywają antybiotyki - to one najczęściej odpowiadają za uszkodzenia tego narządu, spowodowane nadwrażliwością na daną substancję czynną. Dlatego tak ważne jest unikanie zażywania leków na własną rękę. Szczególnie ważne jest to w przypadku zażywania wielu różnych środków farmakologicznych. Zawsze należy też przyjmować leki zgodnie z zaleceniami lekarza.

Dieta, która powoduje częste schorzenie wątroby
Najczęstszą chorobą występującą w krajach rozwiniętych jest obecnie niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Jego przyczyną są wieloletnie złe nawyki żywieniowe - przede wszystkim spożywanie zbyt dużych ilości węglowodanów prostych, słodyczy, słodzonych napojów czy żywności wysokoprzetworzonej. Tak naprawdę wszelkie produkty o wysokim indeksie glikemicznym są na dłuższą metę szkodliwe dla wątroby. Prowadzą do zaburzeń metabolicznych i wywołują stany zapalne w organizmie. Nadmiar cukrów w diecie odkłada się w wątrobie w postaci tłuszczu. Nieleczone niealkoholowe stłuszczenie wątroby prowadzi do trwałych uszkodzeń komórek tego narządu, włóknienia, a nawet marskości lub nowotworu.