Najzdrowsze śniadanie świata

Na tle współczesnych płatków śniadaniowych owsiane wyglądają… archaicznie. Nie da się ich ot, tak po prostu zalać mlekiem i zjeść. Za to mają wyjątkowe zalety zdrowotne!

owsianka
owsianka123RF/PICSEL
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) potwierdza, że zawarty w płatkach owsianych beta-glukan obniża we krwi stężenie „złego” cholesterolu i glukozy u chorych na cukrzycę oraz stymuluje rozwój dobrych bakterii jelitowych
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) potwierdza, że zawarty w płatkach owsianych beta-glukan obniża we krwi stężenie „złego” cholesterolu i glukozy u chorych na cukrzycę oraz stymuluje rozwój dobrych bakterii jelitowych123RF/PICSEL

Żywieniowcy żartują: chcesz być zdrowy jak koń? Jedz to samo co on! Chodzi o beta-glukan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, znajdujący się głównie w owsie. Płatki owsiane zawierają go około 3 proc., a otręby nawet 5 proc. Dotychczas po taki posiłek sięgały głównie osoby na diecie odchudzającej, ponieważ pęczniejąc w żołądku, przyspieszał uczucie sytości i pasaż jelitowy. I to właśnie dzięki beta-glukanowi.

Ten rodzaj błonnika ma wysoką lepkość, co czyni go odpornym na działanie niektórych enzymów trawiennych, dlatego przechodzi przez przewód pokarmowy częściowo niestrawiony. Ponadto powleka ściany żołądka i jelit śluzem o właściwościach łagodzących procesy zapalne. Spowalnia także wchłanianie pokarmów w jelitach. Badania potwierdziły, że również w istotny sposób zmniejsza przyswajanie tłuszczów, w tym cholesterolu, oraz glukozy.

U chorych z hiperlipidemią, którzy wypijali koktajl zawierający 5 g beta-glukanu, zaobserwowano istotne obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz frakcji szkodliwej, czyli LDL. Natomiast u chorych na cukrzycę po posiłku wzbogaconym tą substancją wzrost stężenia glukozy we krwi był wyraźnie spowolniony. Uważa się, że beta-glukan poprawia odporność i zapobiega nowotworom układu pokarmowego. Trudno o zdrowszy posiłek!

Owsianka nie musi być nudna. Zamiast na mleku możesz przyrządzić ją na wodzie, dodając w trakcie gotowania: morele, jabłka, gruszki, suszone śliwki, żurawinę, a także orzechy, starty imbir, cynamon, rodzynki czy pestki dyni. Potrzebujesz na to kwadransa. Danie będzie gotowe szybciej, jeśli płatki i suszone owoce zalejesz na noc wodą.

PANI 21/2012

PANI
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas