Reklama

Odwar z lukrecji złagodzi skurcze jelit

​Korzeń lukrecji działa ochronnie na śluzówkę żołądka i jelit. Smakuje podobnie jak anyż, można go pić w formie samodzielnego naparu lub dodawać do czarnej, zielonej lub białej herbaty.

Jak przygotować: łyżeczkę suszonego korzenia (5 zł/50 g) zalej 1/2 szklanki zimnej wody. Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut. Odstaw na kwadrans do wystygnięcia, przecedź. 

Jak stosować: pij 2 razy dziennie po pół szklanki. Odwar z lukrecji można też stosować jako syrop wykrztuśny.

Przygotuj ekstrakt lukrecjowy: 4 łyżki suszonego korzenia wsyp do 150 ml wody, gotuj 10 minut (nie dolewaj wody). Wywar przecedź przez sito do innego naczynia. Korzeń jeszcze raz zagotuj w 100 ml wody (ok. 5 mi- nut). Przecedź, dodaj do pierwszego ekstraktu. Dopraw 2 łyżkami miodu.

Reklama

Jak stosować: pij 1-2 łyżeczki 3-4 razy dziennie. W zastępstwie: jeśli jesteś w podróży/w pracy i nie masz jak przygotować lukrecjowego odwaru, ssij 2-3 razy dziennie cukierki z lukrecji.

Uwaga: lukrecji nie należy przyjmować dłużej niż przez 4-6 tygodni. Należy też uważać, by nie przedawkować (możesz spożyć do 15 g preparatu z korzenia i do 50 g cukierków). Zbyt duża dawka może wywołać obrzęki, zawroty i bóle głowy, a nawet zaburzenia rytmu serca. Nie jest wskazana przy nadciśnieniu i cukrzycy.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy