Remedium na wysoki cukier

Dieta, ruch oraz mieszanki ziołowe zapobiegną cukrzycy.

Ta choroba nie boli, lecz powoli i systematycznie uszkadza twoje tkanki
Ta choroba nie boli, lecz powoli i systematycznie uszkadza twoje tkanki123RF/PICSEL

W czasie badań okazało się, że poziom cukru we krwi przekroczył górną granicę normy? Wysokie stężenie cukru we krwi nie boli, lecz powoli i systematycznie uszkadza twoje tkanki, prowadząc do cukrzycy. By do tego nie dopuścić, wystarczy kilka drobnych zmian.

Poziom glukozy we krwi zależy od tego co jesz i jaki styl życia prowadzisz. Węglowodany po przetrawieniu zamieniają się w glukozę. Krąży ona wraz z krwią po organizmie tak długo aż trzustka wyprodukuje odpowiednią ilość insuliny, która umożliwi jej wniknięcie do komórek i odżywienie ich. Gdy nasza dieta jest zbyt słodka, zaczyna brakować insuliny. Na szczęście możemy temu zapobiec. Na początek ogranicz cukry proste, czyli słodycze, słodkie owoce, białe pieczywo. Potem zacznij systematycznie ćwiczyć lub chodzić na spacery. Wreszcie sięgnij po nasze sposoby.

Chleb razowy

Na twoim talerzu powinny zagościć produkty zbożowe. Są one bogate witaminy B1, B2 i B6, które regulują przemianę węglowodanów - ułatwiają przetwarzanie cukru (glukozy) w energię. Pod jednym warunkiem - że są pełnoziarniste. Wybieraj takie pieczywo, jedz otręby i grube kasze.

Cukinia

Przekonaj się do warzyw, najlepiej surowych lub gotowanych na parze. Każdego dnia powinnaś zjadać ich co najmniej pół kilograma. Surowe są źródłem błonnika pokarmowego, który wydłuża trawienie cukrów. Dzięki temu poziom glukozy we krwi podnosi się stopniowo. Twoimi sprzymierzeńcami w walce z cukrem są: cukinia, ogórki świeże i kwaszone, cykoria, rzodkiewka i kapusta.

Suszone strąki fasoli

Szwajcarski odpowiednik naszego ojca Klimuszki, ksiądz Kunzle, na cukrzycę przepisywał napar z mieszanki: 20 g wysuszonych strączków fasoli, 30 g korzeni kuklika, 10 g liści jeżyny, 10 g borówki czernicy i 30 g pięciornika złotego. Pełną łyżkę tej mieszanki zalej 0,25 l wody. Zaparz i zostaw na 3 min do naciągnięcia.

Jeżyna

Naukowcy z University of Illinois odkryli, że jeżyny i jagody zawierają związki, które skutecznie hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie cukrów (węglowodanów). Zdaniem badaczy skuteczność działania tych owoców można porównać do leków antycukrzycowych. Dlatego jak najczęściej sięgaj po jeżyny i jagody, a także pij zrobione z nich wino lub sok.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas