Talia osy: Zrzucamy boczki

Szczuplejsza talia to marzenie każdej z nas. Im mniej zbędnych kilogramów, tym serce lepiej pracuje.

Ważna jest redukcja tłuszczu w całym organizmie
Ważna jest redukcja tłuszczu w całym organizmie123RF/PICSEL

Zmień nawyki żywieniowe

Jak najczęściej pij wodę mineralną z sokiem z cytryny i listkiem mięty - taki napój skutecznie gasi pragnienie.

Wypijany rano na czczo najlepiej nawadnia organizm, co usprawnia metabolizm, pomaga spalać tłuszcz i ułatwia odchudzanie. W sezonie warto wykorzystać świeże warzywa i owoce.

Codzienny trening jest obowiązkowy. Wystarczy marsz  i kilka prostych ćwiczeń
Codzienny trening jest obowiązkowy. Wystarczy marsz i kilka prostych ćwiczeń123RF/PICSEL

Nie tylko pomogą schudnąć, ale także są wielowitaminową naturalną pigułką, wspomagającą działanie serca i układu krążenia. By były skuteczne, trzeba je jeść regularnie, najlepiej pięć filiżanek warzyw i filiżankę owoców dziennie. Naszymi sprzymierzeńcami są: pomidory, aronia, maliny, sałata, dynia, a także ryby morskie.

Pomidor 

Jest jednym z najlepszych źródeł potasu, który pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi.Wraz z magnezem i wapniem sprawia, że serce bije regularnie. W czasie wysiłku fizycznego potas wzmaga skurcze serca, by lepiej dotlenić organizm, ułatwia też odchudzanie, bo reguluje ilość wody w organizmie, zapobiegając zatrzymywaniu wody i obrzękom. Takie działanie ma np. koktajl pomidorowy.

Jak jeść? 

Sparz dwa pomidory, obierz ze skórki, zmiksuj z listkami bazylii oraz odrobiną oliwy i koktajl gotowy.

Aronia ma silne właściwości oczyszczające
Aronia ma silne właściwości oczyszczające123RF/PICSEL

Aronia

Oprócz bogactwa witaminy C, małe ciemne owoce zawierają bioflawonoidy. Są to substancje, które chronią i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich stwardnieniu i poprawiając ich funkcjonowanie. Aronie zmniejszają też ciśnienie tętnicze oraz pomagają obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz trójglicerydów we krwi.

Do tego owoce są niskokaloryczne - szklanka aronii dostarczy 66 kcal i aż 7 g błonnika. A błonnik zapewni uczucie sytości na dłużej i ułatwi odchudzanie.

Jak jeść?

Świeże owoce mają specyficzny cierpki smak. Warto je jednak po zerwaniu zamrozić. Tracą wówczas nieprzyjemny posmak i stają się dużo smaczniejsze. Garść takich przemrożonych owoców to świetny dodatek do sałatki owocowej na śniadanie.

Dorsz

Wszystkie ryby morskie dostarczą nam sporo białka. Żeby je strawić i przyswoić, organizm potrzebuje więcej energii, którą czerpie, m.in. z tkanki tłuszczowej. Oprócz tego ryby są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dzięki temu mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia, zapobiegając stanom zapalnym oraz poprawiając funkcje naczyń krwionośnych i serca.

Jak jeść? 

Najzdrowsze są ryby pieczone, duszone lub gotowane na parze.Te panierowane i długo smażone w głębokim tłuszczu - tuczą, bo chłoną bardzo dużo tłuszczu i zyskują niezdrowe dla serca kwasy tłuszczowe trans.

Proszę, przeczytaj dalej

Pestki z dyni zmniejszając ryzyko miażdżycy
Pestki z dyni zmniejszając ryzyko miażdżycy123RF/PICSEL

Dynia

Jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu, który obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w tętnicach, zmniejszając ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru. Dynia przyrządzana bez soli lub z minimalną jej ilością pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi.

Jak jeść? 

Tłuszcz zwiększa przyswajanie beta-karotenu, dlatego do przyrządzania dyni warto dodać odrobinę oleju lub oliwy.

Proszę, przeczytaj dalej

Maliny także łagodzą dolegliwości bólowe. Przy intensywnych treningach to ważna zaleta
Maliny także łagodzą dolegliwości bólowe. Przy intensywnych treningach to ważna zaleta123RF/PICSEL

Maliny

Szklanka tych owoców to tylko 52 kcal i aż osiem g błonnika. Dlatego maliny to świetna przekąska dla dbających o linię. Doskonale zaspokoją głód, są bogatym źródłem potasu i wody, mają też sporo witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne. 

Jak jeść? 

Najlepiej jeść je opłukane i surowe z dodatkiem kefiru, jogurtu, maślanki oraz orzechów włoskich.

Proszę, przeczytaj dalej

Mieszanka sałat

Zielone liście są podstawowym składnikiem diet odchudzających. Sałaty zawierają sporo witaminy E, która rozszerza naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu zakrzepów, chroniąc układ krążenia. Co ważne, sałata utrudnia przyswajanie tłuszczu i cholesterolu z posiłków. U osób jedzących dużo zielonolistnych warzyw, znacznie zmniejsza się ryzyko zawału serca. 

Dodawaj do sałaty pomidory i ogórki. Taką sałatkę zabieraj do pracy, aby jeść regularnie
Dodawaj do sałaty pomidory i ogórki. Taką sałatkę zabieraj do pracy, aby jeść regularnie123RF/PICSEL

Jak jeść? 

Sałatę (lub mieszanki sałat) skrop winegretem, dorzuć pestki dyni. Podawaj do dań mięsnych.

Zobacz także:

Julia Wieniawa w kampanii DeichmannStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas