Talia osy: Zrzucamy boczki
Szczuplejsza talia to marzenie każdej z nas. Im mniej zbędnych kilogramów, tym serce lepiej pracuje.
Zmień nawyki żywieniowe
Jak najczęściej pij wodę mineralną z sokiem z cytryny i listkiem mięty - taki napój skutecznie gasi pragnienie.
Wypijany rano na czczo najlepiej nawadnia organizm, co usprawnia metabolizm, pomaga spalać tłuszcz i ułatwia odchudzanie. W sezonie warto wykorzystać świeże warzywa i owoce.
Nie tylko pomogą schudnąć, ale także są wielowitaminową naturalną pigułką, wspomagającą działanie serca i układu krążenia. By były skuteczne, trzeba je jeść regularnie, najlepiej pięć filiżanek warzyw i filiżankę owoców dziennie. Naszymi sprzymierzeńcami są: pomidory, aronia, maliny, sałata, dynia, a także ryby morskie.
Pomidor
Jest jednym z najlepszych źródeł potasu, który pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi.Wraz z magnezem i wapniem sprawia, że serce bije regularnie. W czasie wysiłku fizycznego potas wzmaga skurcze serca, by lepiej dotlenić organizm, ułatwia też odchudzanie, bo reguluje ilość wody w organizmie, zapobiegając zatrzymywaniu wody i obrzękom. Takie działanie ma np. koktajl pomidorowy.
Jak jeść?
Sparz dwa pomidory, obierz ze skórki, zmiksuj z listkami bazylii oraz odrobiną oliwy i koktajl gotowy.
Aronia
Oprócz bogactwa witaminy C, małe ciemne owoce zawierają bioflawonoidy. Są to substancje, które chronią i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich stwardnieniu i poprawiając ich funkcjonowanie. Aronie zmniejszają też ciśnienie tętnicze oraz pomagają obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz trójglicerydów we krwi.
Do tego owoce są niskokaloryczne - szklanka aronii dostarczy 66 kcal i aż 7 g błonnika. A błonnik zapewni uczucie sytości na dłużej i ułatwi odchudzanie.
Jak jeść?
Świeże owoce mają specyficzny cierpki smak. Warto je jednak po zerwaniu zamrozić. Tracą wówczas nieprzyjemny posmak i stają się dużo smaczniejsze. Garść takich przemrożonych owoców to świetny dodatek do sałatki owocowej na śniadanie.
Dorsz
Wszystkie ryby morskie dostarczą nam sporo białka. Żeby je strawić i przyswoić, organizm potrzebuje więcej energii, którą czerpie, m.in. z tkanki tłuszczowej. Oprócz tego ryby są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dzięki temu mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia, zapobiegając stanom zapalnym oraz poprawiając funkcje naczyń krwionośnych i serca.
Jak jeść?
Najzdrowsze są ryby pieczone, duszone lub gotowane na parze.Te panierowane i długo smażone w głębokim tłuszczu - tuczą, bo chłoną bardzo dużo tłuszczu i zyskują niezdrowe dla serca kwasy tłuszczowe trans.
Proszę, przeczytaj dalej
Dynia
Jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu, który obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w tętnicach, zmniejszając ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru. Dynia przyrządzana bez soli lub z minimalną jej ilością pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi.
Jak jeść?
Tłuszcz zwiększa przyswajanie beta-karotenu, dlatego do przyrządzania dyni warto dodać odrobinę oleju lub oliwy.
Proszę, przeczytaj dalej
Maliny
Szklanka tych owoców to tylko 52 kcal i aż osiem g błonnika. Dlatego maliny to świetna przekąska dla dbających o linię. Doskonale zaspokoją głód, są bogatym źródłem potasu i wody, mają też sporo witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne.
Jak jeść?
Najlepiej jeść je opłukane i surowe z dodatkiem kefiru, jogurtu, maślanki oraz orzechów włoskich.
Proszę, przeczytaj dalej
Mieszanka sałat
Zielone liście są podstawowym składnikiem diet odchudzających. Sałaty zawierają sporo witaminy E, która rozszerza naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu zakrzepów, chroniąc układ krążenia. Co ważne, sałata utrudnia przyswajanie tłuszczu i cholesterolu z posiłków. U osób jedzących dużo zielonolistnych warzyw, znacznie zmniejsza się ryzyko zawału serca.
Jak jeść?
Sałatę (lub mieszanki sałat) skrop winegretem, dorzuć pestki dyni. Podawaj do dań mięsnych.
Zobacz także: