Tego o miodzie nie wiedziałaś
Odstawiona na noc woda z miodem i cytryną, wypita na czczo, świetnie rozkręci metabolizm i wzmocni odporność. Sprawdź, na jakie schorzenia, który rodzaj miodu warto zastosować.
Akacjowy - jest jasnosłomkowy, a gdy zgęstnieje - biało-kremowy. Zastosowanie: pomaga w chorobach przewodu pokarmowego, wycisza, dobry na przeziębienia.
Rzepakowy - ma jasny kolor, szybko się krystalizuje i łatwo smaruje. Zastosowanie: dobry na chorą wątrobę, drogi żółciowe, choroby układu krążenia. Pomaga goić oparzenia.
Gryczany - ma kolor herbaciany, wyraźny zapach gryki i ostry smak. Zastosowanie: ma najwięcej z miodów żelaza i magnezu, dlatego wspomaga leczenie niedokrwistości.
Wrzosowy - ciemny kolor, ostry smak, wyraźnie wyczuwalny nawet w wypiekach. Zastosowanie: dobry dla mężczyzn, pomaga leczyć nerki, drogi moczowe, gruczoł prostaty.
Spadziowy - brunatnozielony, o lekko cierpkim, choć łagodnym smaku. Zastosowanie: wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, biegunek, zaparć oraz nerwic.
Lipowy - delikatna, jasnożółta barwa, łagodny zapach i smak. Zastosowanie: działa wykrztuśnie, przeciwgorączkowo. Doskonale leczy przeziębienia, łagodzi stres.
Dlaczego gęsty jest lepszy? Bo to oznacza, że nie ma dodatku cukru. Najszybciej proces krystalizacji przebiega w miodzie rzepakowym (2-3 miesiące), lipowym i wrzosowym (kilkakilkanaście tygodni). Najdłużej, bo ponad rok, w miodzie spadziowym oraz akacjowym.
Zobacz również: