Tego o miodzie nie wiedziałaś

Odstawiona na noc woda z miodem i cytryną, wypita na czczo, świetnie rozkręci metabolizm i wzmocni odporność. Sprawdź, na jakie schorzenia, który rodzaj miodu warto zastosować.

Miód rzepakowy jest dobry na chorą wątrobę, drogi żółciowe, choroby układu krążenia. Pomaga goić oparzenia.
Miód rzepakowy jest dobry na chorą wątrobę, drogi żółciowe, choroby układu krążenia. Pomaga goić oparzenia. 123RF/PICSEL

Akacjowy  - jest jasnosłomkowy, a gdy zgęstnieje - biało-kremowy. Zastosowanie: pomaga w chorobach przewodu pokarmowego, wycisza, dobry na przeziębienia.

Rzepakowy  - ma jasny kolor, szybko się krystalizuje i łatwo smaruje. Zastosowanie: dobry na chorą wątrobę, drogi żółciowe, choroby układu krążenia. Pomaga goić oparzenia. 

Gryczany  - ma kolor herbaciany, wyraźny zapach gryki i ostry smak. Zastosowanie: ma najwięcej z miodów żelaza i magnezu, dlatego wspomaga leczenie niedokrwistości.

Wrzosowy  - ciemny kolor, ostry smak, wyraźnie wyczuwalny nawet w wypiekach. Zastosowanie: dobry dla mężczyzn, pomaga leczyć nerki, drogi moczowe, gruczoł prostaty.

Spadziowy  - brunatnozielony, o lekko cierpkim, choć łagodnym smaku. Zastosowanie: wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, biegunek, zaparć oraz nerwic.

Lipowy - delikatna, jasnożółta barwa, łagodny zapach i smak. Zastosowanie: działa wykrztuśnie, przeciwgorączkowo. Doskonale leczy przeziębienia, łagodzi stres.

Dlaczego gęsty jest lepszy?  Bo to oznacza, że nie ma dodatku cukru. Najszybciej proces krystalizacji przebiega w miodzie rzepakowym (2-3 miesiące), lipowym i wrzosowym (kilkakilkanaście tygodni). Najdłużej, bo ponad rok, w miodzie spadziowym oraz akacjowym.

Zobacz również:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas