To o kamicy powinnaś wiedzieć

W kamicy trzeba przestrzegać właściwej diety zarówno po ataku, jak i po usunięciu woreczka.

Choroba cztery razy częściej atakuje panie.
Choroba cztery razy częściej atakuje panie. 123RF/PICSEL

Kto może zachorować?

  • Kobiety. Choroba cztery razy częściej atakuje panie.
  • Starsi. Kamienie ma połowa osób po 60. roku życia.
  • Osoby z nadwagą. Nadmiar kilogramów to ważny czynnik ryzyka.
  • Chorzy na cukrzycę oraz osoby mające wysokie stężenie trójglicerydów we krwi. Czujni powinni być pacjenci po operacjach brzucha.

Co jeść?

Zalecana jest dieta zawierająca dużo węglowodanów. Znajdziemy je w kaszach, pieczywie, makaronach. Jedzmy też gotowane i duszone owoce oraz warzywa (np. pieczone jabłka, gotowaną marchewkę, warzywno-owocowe przeciery), chude mięso (drób, cielęcinę, ryby) oraz chudy nabiał.

Czego unikać?

Zbyt obfitych posiłków i przejadania się - to zmusza organizm do dużego wysiłku trawiennego. Zrezygnujmy z tłustych mięs, ryb i pełnotłustego nabiału. Unikajmy majonezu, smalcu, margaryn, masła, śmietany, żółtek jaj. Odstawmy potrawy smażone i ostre, a także wzdymające, takie jak kalafior, kapusta, bób, fasola i groch. Unikajmy też kwasu szczawiowego zawartego w szczawiu i rabarbarze.

Makaron yakisoba z wołowinąStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas