To o kamicy powinnaś wiedzieć
W kamicy trzeba przestrzegać właściwej diety zarówno po ataku, jak i po usunięciu woreczka.
Kto może zachorować?
- Kobiety. Choroba cztery razy częściej atakuje panie.
- Starsi. Kamienie ma połowa osób po 60. roku życia.
- Osoby z nadwagą. Nadmiar kilogramów to ważny czynnik ryzyka.
- Chorzy na cukrzycę oraz osoby mające wysokie stężenie trójglicerydów we krwi. Czujni powinni być pacjenci po operacjach brzucha.
Co jeść?
Zalecana jest dieta zawierająca dużo węglowodanów. Znajdziemy je w kaszach, pieczywie, makaronach. Jedzmy też gotowane i duszone owoce oraz warzywa (np. pieczone jabłka, gotowaną marchewkę, warzywno-owocowe przeciery), chude mięso (drób, cielęcinę, ryby) oraz chudy nabiał.
Czego unikać?
Zbyt obfitych posiłków i przejadania się - to zmusza organizm do dużego wysiłku trawiennego. Zrezygnujmy z tłustych mięs, ryb i pełnotłustego nabiału. Unikajmy majonezu, smalcu, margaryn, masła, śmietany, żółtek jaj. Odstawmy potrawy smażone i ostre, a także wzdymające, takie jak kalafior, kapusta, bób, fasola i groch. Unikajmy też kwasu szczawiowego zawartego w szczawiu i rabarbarze.