W walce ze smogiem pomocna jest...dieta!

article cover
123RF/PICSEL

W walce ze smogiem pomocna jest...dieta!

Wygaś ogniska zapalne Najlepszym wsparciem są przeciwutleniacze (antyoskydanty). Są to związki o charakterze przeciwzapalnym, usuwające z organizmu nadmiar wolnych rodników. Odpowiadają za toczące nas choroby i przyspieszają proces starzenia. Należą do nich: brokuły, papryka, pomidory i przetwory z nich, rośliny strączkowe, awokado, oleje roślinne, ryby morskie, orzechy, migdały, kurkuma, pestki dyni i nasiona słonecznika, czosnek, suszone morele.
Wygaś ogniska zapalne Najlepszym wsparciem są przeciwutleniacze (antyoskydanty). Są to związki o charakterze przeciwzapalnym, usuwające z organizmu nadmiar wolnych rodników. Odpowiadają za toczące nas choroby i przyspieszają proces starzenia. Należą do nich: brokuły, papryka, pomidory i przetwory z nich, rośliny strączkowe, awokado, oleje roślinne, ryby morskie, orzechy, migdały, kurkuma, pestki dyni i nasiona słonecznika, czosnek, suszone morele. 123RF/PICSEL
Warzywa i owoce z wysoką zawartością rutyny i witamin P i C są nie tylko bogatym źródłem antyoksydantów, ale również spowalniają utlenianie witaminy C, przedłużając jej działanie. Ta z kolei wspiera nerki i wątrobę w odprowadzaniu toksyn. Codziennie zjadaj choć garść jednego z wymienionych owoców (mogą być świeże, mrożone lub przetworzone): aronia, czarna porzeczka, borówki amerykańskie, jeżyny i maliny. Pamiętaj, im ciemniejszy kolor owoców, tym większe stężenie antyoksydantów.
Warzywa i owoce z wysoką zawartością rutyny i witamin P i C są nie tylko bogatym źródłem antyoksydantów, ale również spowalniają utlenianie witaminy C, przedłużając jej działanie. Ta z kolei wspiera nerki i wątrobę w odprowadzaniu toksyn. Codziennie zjadaj choć garść jednego z wymienionych owoców (mogą być świeże, mrożone lub przetworzone): aronia, czarna porzeczka, borówki amerykańskie, jeżyny i maliny. Pamiętaj, im ciemniejszy kolor owoców, tym większe stężenie antyoksydantów. 123RF/PICSEL
Pij zieloną herbatę, od czasu do czasu sięgaj po czerwone wino i codziennie parz sobie czystek. Te napoje są źródłem polifenoli, które niszczą wolne rodniki. Czystek możesz pić bez ograniczeń, jak herbatę. A jeśli wolisz soki – każdego dnia wypijaj szklankę soku z ogórka lub z buraka – neutralizują toksyny.
Pij zieloną herbatę, od czasu do czasu sięgaj po czerwone wino i codziennie parz sobie czystek. Te napoje są źródłem polifenoli, które niszczą wolne rodniki. Czystek możesz pić bez ograniczeń, jak herbatę. A jeśli wolisz soki – każdego dnia wypijaj szklankę soku z ogórka lub z buraka – neutralizują toksyny.123RF/PICSEL
Antyoksydanty najlepiej dostarczać wraz z urozmaiconą dietą, ale można też sięgnąć po suplement. Taksyfolina to silny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego – pozyskiwana jest z kory modrzewia syberyjskiego, a dostępna – pod postacią witaminy P Bajkalskiej. Źródło: Twoje Imperium
Antyoksydanty najlepiej dostarczać wraz z urozmaiconą dietą, ale można też sięgnąć po suplement. Taksyfolina to silny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego – pozyskiwana jest z kory modrzewia syberyjskiego, a dostępna – pod postacią witaminy P Bajkalskiej. Źródło: Twoje Imperium123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?