Zrób sobie antybiotyk z jabłek
Ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko jako naturalny konserwant, ale i medykament.
Hipokrates wiedział, co robi, gdy 400 lat p.n.e. leczył swoich pacjentów octem jabłkowym. Bo to naturalny antybiotyk, który z powodzeniem zwalcza zarazki. Znajdziesz go w sklepie spożywczym, ale kupuj tylko ekologiczny albo przygotuj taki w domu!
Owoce, woda i cukier
Umyj kilogram jabłek z uprawy ekologicznej, pokrój je w ćwiartki wraz z gniazdami nasiennymi. Włóż do dużego słoika i zalej litrem przegotowanej letniej wody źródlanej z dodatkiem 3-4 łyżeczek miodu lub cukru (im bardziej kwaśna odmiana, tym bardziej trzeba ją dosłodzić).
Naczynie przykryj czystą, bawełnianą ściereczką, całość owiń sznurkiem lub gumką recepturką. Odstaw w ciepłe, ciemne miejsce, codziennie przemieszaj łyżką.
Po miesiącu ocet powinien być już przejrzysty, wtedy ze słoika przelej go przez szmatkę do mniejszych butelek. Pij na czczo łyżeczkę rozmieszaną w szklance wody na wzmocnienie odporności i na trawienie.
Zobacz również: