Reklama

Apetyczne bruschetty

Zrób w domu najpopularniejszą włoską przekąskę.

Proste w wykonaniu tosty, pomysłowo udekorowane, zachwycają różnorodnością smaków. Ciabattę pokój na kromki o grubości ok. 2 centymetrów i obsmaż na złoty kolor na odroibnie oleju lub oliwy (ale nie extra vergine). Kiedy wystygną, posmaruj je pastami.

Pasta fasolowa

Składniki: papryczka chilli, 4 łyżki oliwy z oliwek, puszka białej fasoli w zalewie, kilka gałązek pietruszki, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Papryczkę chilli oczyść i drobno posiekaj. Wymieszaj z oliwą z oliwek, dodaj odsączoną fasolę i listki pietruszki. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem kanapeczki z pastą fasolową skrop oliwą.

Pasta pomidorowa

Składniki: 4 pomidory, mała cebula, 10 dag czarnych oliwek, garść rukoli, limonka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz wg potrzeby, 5 dag szynki parmeńskiej.

Przygotowanie: Pomidory pokrój w kosteczkę. Obraną cebulę, oliwki i rukolę drobno posiekaj i wymieszaj z pomidorami, dodaj trochę soku z limonki i oliwę. Bruschetty z pastą pomidorową udekoruj szynką parmeńską.

Pasta groszkowa

Składniki: 20 dag mrożonego groszku, 2 ząbki czosnku, 3 gałązki mięty, 10 dag parmezanu, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i cukier do smaku.

Reklama

Przygotowanie: Mrożony groszek pół godziny wcześniej wyjmij z zamrażarki. W rondelku zagotuj wodę, lekko posól. Wsyp groszek i gotuj ok. 5 minut. Następnie odcedź go i poczekaj, aż ścieknie woda. Pastę możesz też zrobić ze świeżego groszku. Obierz ząbki czosnku. Do blendera wsyp groszek, dodaj starty parmezan (trochę odłóż do dekoracji) lub zetrzyj ser bezpośrednio do groszku. Wsyp jeszcze listki mięty, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól, pieprz, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zmiksuj na gładką masę. Możesz dodać kilka kropli soku z cytryny. Bruschetty z tą pastą dodatkowo posyp startym parmezanem.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: bruschetta | kuchnia włoska | przekąska
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy