Brytyjska rodzina królewska uwielbia ten pudding. Idealny na święta!
Wielu fanów brytyjskiej rodziny królewskiej zastanawia się pewnie, co podaje się na dworze do jedzenia w święta Bożego Narodzenia. Pałac Buckingham postanowił zaspokoić ich ciekawość, chwaląc się w mediach społecznościowych przepisem na świąteczny pudding. Warto przygotować go już teraz!

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. W witrynach sklepowych wiszą już pierwsze świąteczne dekoracje, a w rozgłośniach radiowych zaczynają już grać świąteczne piosenki.
Nic więc dziwnego, że w Pałacu Buckingham też postanowiono rozpocząć już pełną parą przygotowania do tego ważnego okresu w roku.
Niedawno na oficjalnym profilu brytyjskiej rodziny królewskiej na Instagramie pojawił się nawet przepis na... świąteczny pudding!
Jak zrobić tradycyjny brytyjski przysmak, którym chętnie zajada się królowa Elżbieta II i reszta Windsorów?
Sekretny przepis na pudding. Podaje się go w święta w pałacu Buckingham
W tym roku szefowie królewskiej kuchni podzielili się przepisem na tradycyjny bożonarodzeniowy pudding. Mamy nadzieję, że niektórzy z was będą mieli przyjemność przyrządzić go w swoich domach.

Składniki
- 250 g zwykłych rodzynek
- 185 g sułtanek
- 250 g porzeczek
- 150 g skórki z owoców cytrusowych
- 250 g łoju lub łoju wegetariańskiego
- 250 g bułki tartej
- 90 g mąki
- 12 g przyprawy korzennej
- 2 jajka
- 180 g cukru demerara
- 275 ml piwa
- 40 ml ciemnego rumu
- 40 ml brandy
- Alkohol można również zastąpić sokiem pomarańczowym albo zimną herbatą.
Jak zrobić pudding, którym zajadają się Windsorowie?
Najpierw należy wymieszać dokładnie suche produkty, a kolejno dodać do nich jajka i resztę mokrych składników. Po wyłożeniu tłuszczem foremek, do środka powoli wkładamy masę, dociskając. Przykrywamy za pomocą pergaminu.
Tak przygotowane foremki z puddingiem wkładamy do dużego garnka i zalewamy do około 3/4 wysokości. Następnie gotujemy przez sześć godzin.
Gdy pudding wystygnie, odstawiamy go w chłodne i suche miejsce, gdzie przeczeka aż do świąt.
Przed podaniem trzeba go podgrzać w garnku z wodą przez około godzinę i ostrożnie oddzielić od formy. Deser można jeszcze polać alkoholem.
Smacznego!
Czytaj również:
Mariusz Czajka rozgoryczony decyzją
Ilona Janyst z "M jak miłość" ścięła włosy!
Przepis na aromatyczne pierniczki świąteczne
Conchita Wurst po latach. Jak teraz wygląda?
Waldemar Kraska dla Interii: Szczyt czwartej fali w przyszłym tygodniu
Zobacz także: